Nieuws

Oud-secretaris Cees Janssen overleden

Vorig jaar werd op een speciaal door SV Krommenie georganiseerde avond al stilgestaan bij het terugtreden van één van de toch wel prominente figuren uit de Zaanse schaakwereld: Cees Janssen. Op 8 juni jl. heeft ook zijn directe familie en omgeving afscheid van hem moeten nemen.

Na een grote bijdrage geleverd te hebben aan de bloeiperiode van De Pion maakte Cees eind jaren 70 de overstap naar Het Witte Paard. Afgezien van zijn schaakkracht was hij een soort van duizendpoot: bestuurstechnisch, het organiseren van toernooien, het schrijven van zeer lezenswaardige stukjes, het schaakles geven op de middelbare school waar hij ook nog directeur van was. En bovenal een zeer bevlogen teamleider/coach. Onder zijn leiding slaagde het eerste team van Het Witte Paard er in 1982 in om voor het eerst naar de landelijke Hoofdklasse te promoveren. Vervolgens vervulde hij bij onze club ook nog geruime tijd de functie van secretaris tot hij in 1991 werd getroffen door een beroerte. Daar is hij nooit volledig van hersteld maar gelukkig heeft hij nog wel heel wat jaren de clubavond van Krommenie kunnen bezoeken alwaar het voor hem eindelijk eens alleen om het schaakspel zelf kon draaien.

Voor mij persoonlijk mag ik wel stellen dat de indertijd door Cees gecreëerde sfeer ervoor gezorgd heeft dat ik (en ongetwijfeld nog vele andere generatiegenoten) de nodige stappen vooruit heb kunnen maken en bij iedere partij weer met plezier achter het schaakbord plaats neem. En dan doel ik niet alleen op het prestatieve clubaspect maar ook op de even talrijke als gevarieerde bijeenkomsten te huize Janssen aan de Kerkstraat 319 in Wormerveer. Waarbij we natuurlijk ook de rol van zijn altijd gastvrije echtgenote Nanda niet mogen vergeten!