Nieuws

Achtergrondinformatie KNSB 2018

Achtergrondinformatie over de enquête in verband met nieuwe competitieopzet KNSB/NHSB.

Met ingang van het seizoen 2018-2019 gaat de opzet van de competitie veranderen. Zie onderstaande toelichting. De KNSB wil door middel van een peiling een beeld krijgen van de teams die deel zullen nemen aan de regionale en/of KNSB-competitie in het seizoen 2018-2019.

Zoals je wel zult weten spelen we nu met 3 teams in de competitie van de NHSB. Het 1e (achttal) op zaterdag, het 2e (zestal) en 3e (viertal) op clubavonden.

Om te bepalen met hoeveel teams we vermoedelijk aan de competitie 2018-2019 van KNSB en/of NHSB kunnen deelnemen willen we graag je antwoord op onderstaande vragen.

  1. Ben je beschikbaar als vaste speler voor een team als dat op zaterdag speelt?
  2. Ben je beschikbaar als vaste speler voor een team als dat op weekavonden speelt?
  3. Ben je bereid om eventueel als invaller mee te doen op zaterdag?
  4. Ben je bereid om eventueel als invaller mee te doen op weekvonden?
  5. Zou je eventueel in meerdere teams willen spelen, zowel op zaterdag(middag) als weekavonden?
  6. In de NHSB spelen we nu met teams van verschillende grootte. Heb je een voorkeur voor een acht-, zes- of viertal?

De KNSB wil voor 10 oktober onze informatie ontvangen.
Via de eerder per email toegestuurde link kun je deze vragen beantwoorden. We maken daarbij gebruik van het programma SurveyMonkey.

Toelichting KNSB:

Deze peiling is vanwege de gewijzigde competitieopzet met ingang van het seizoen 2018-2019. Het is van belang dat we tijdig een beeld krijgen van de teams die namens uw vereniging deel zullen nemen aan de regionale- en/of de KNSB-competitie in het seizoen 2018-2019. Uiteraard verplicht u zich bij het invullen nog tot niets.

Achtergrond informatie

Op de bondsraad van juni 2017 is een pilot aangenomen om met ingang van het seizoen 2018-2019 over te gaan naar een systeem van gescheiden competities. Tegelijkertijd wordt de KNSB-competitie uitgebreid (al naar gelang de belangstelling) met een 4e en 5e klasse (etc.). De pilot is tenminste voor twee seizoenen en wordt daarna geëvalueerd.

Tot nu toe is het zo dat teams vanuit de promotieklasse van een regionale bondscompetitie kunnen promoveren naar de 3e klasse KNSB. In diverse regionale bonden wordt de promotieklasse echter niet op zaterdag gespeeld zodat spelers na een eventuele promotie geconfronteerd worden met een andere speeldag. Ook is het nu zo dat spelers die in een lagere regionale klasse spelen veelal alleen op doordeweekse avonden competitie kunnen spelen terwijl ze wellicht liever op zaterdag zouden spelen.

Aan het eind van het seizoen 2018-2019 is er geen promotie/degradatie tussen de regionale competities en de KNSB-competitie. Zowel de regionale competitie als de KNSB-competitie is namelijk een op zichzelf staande competitie.

Met ingang van het seizoen 2018-2019 hebben verenigingen de vrije keuze om teams in te schrijven voor de regionale competitie als ook voor de KNSB-competitie. Verenigingsleden krijgen zo ook de keuze om zich voor een zaterdag competitie (KNSB) en/of een doordeweekse competitie (regionaal) in te schrijven. Maar ze kunnen zich natuurlijk ook voor diverse teams en competities opgeven. Spelers die nu 3e klasse KNSB of hoger spelen zouden zich dus ook in kunnen gaan schrijven voor de regionale competitie.

De leden krijgen zo meer mogelijkheden om te kiezen hoe, op welke speeldagen, en hoe vaak zij competitie willen spelen. De KNSB zal de competitie uitbreiden met zoveel mogelijk klassen als er belangstelling voor is. Daarbij wordt de indeling bepaald op niveau en zal die gericht zijn op het zoveel mogelijk beperken van de reisafstand. De regionale bonden kunnen hun huidige competitie handhaven of indien zij daarvoor kiezen experimenteren met andere competitievormen (de SBO heeft bijvoorbeeld al een goedlopende viertallen competitie). Voor regionale bonden is het niet langer nodig om beperkingen te stellen aan speelgerechtigheid vanwege deelname in een andere competitie.

De landelijke competitie wordt op vooraf vastgestelde zaterdagen gespeeld. De vierde klasse en hoger op 9 zaterdagen, de vijfde klasse en lager op 7 zaterdagen. 

Een team dat aan het einde van het seizoen 2017-2018 recht heeft om deel te nemen aan de huidige promotieklasse regionaal, heeft in de uitgebreide landelijke zaterdagcompetitie het recht op deelname aan de vierde klasse. Evenzo heeft een team met regionale rechten op de 1e klasse, in de landelijke zaterdag competitie het recht op minimaal de vijfde klasse. En zo verder.

De speeldagen voor het seizoen 2018-2019 zijn:

Ronde 1:

zaterdag 15 september 2018

4e klasse en hoger

Ronde 2:

zaterdag 6 oktober 2018

alle klassen

Ronde 3:

zaterdag 3 november 2018

alle klassen

Ronde 4:

zaterdag 24 november 2018

alle klassen

Ronde 5:

zaterdag 15 december 2018

alle klassen

Ronde 6:

zaterdag 9 februari 2019

alle klassen

Ronde 7:

zaterdag 16 maart 2019

alle klassen

Ronde 8:

zaterdag 13 april 2019

alle klassen

Ronde 9:

zaterdag 11 mei 2019

4e klasse en hoger

Teams in de Meesterklasse en 1e klasse bestaan uit 10 personen. In de overige klassen uit 8.