Nieuws

Zeven Witte Paardveteranen zeven weken actief in Hoorn.

Op woensdag 19 april was het alweer de laatste ronde van het 31e NHSB-lenteveteranentoernooi in het Hoornse verpleeghuis Lindendael, waar het voor de 14e keer gehouden werd.
Verdeeld over 4 groepen van 22 maakten de – aanvankelijk – 88 deelnemers (waaronder twee vrouwen), in leeftijd variërend van 53 tot 89 jaar, er weer een geslaagd evenement van.


Zoals altijd heerste in de recreatiezaal een ontspannen sfeer, wat niet belette dat er vaak met grote inzet om de punten werd gestreden.
De schakers waren vertegenwoordigers van 22 verenigingen uit het NHSB-gebied, van MSC (Den Helder) tot De Vennep (Nieuw Vennep), aangevuld met 10 ‘huisschakers/ratinghouders’. ‘Hofleverancier’ qua deelnemers aan het Hoornse toernooi is natuurlijk altijd Caïssa-Eenhoorn. Hun 10-tal werd dit keer geëvenaard door Heerhugowaard. De Waagtoren (Alkmaar) kwam tot 8.

Ook Het Witte Paard is al jarenlang goed vertegenwoordigd. Dit jaar door zeven leden: Jaap de Berg, Jan Brink en Piet Zegers in groep A, Jan Rot in groep B, Joop Dragstra en Hans van Heems in groep C en Piet van Tellingen in groep D.
Voor Jan Rot (rating 1771) was het even wennen om voor het eerst sinds hij in 1995 begon met zijn veteranencarrière, niet in de A-groep uit te komen. Clubgenoot Piet Zegers (1749) en Dirk Lont (1751) maakten gebruik van ‘verworven rechten’ om in A te spelen. Saillant detail: na verlies in de 1e ronde trok laatstgenoemde zich al terug.

Piet begon zijn hernieuwd optreden in groep A – hij acteerde eerder in 2006 op het hoogste niveau – met een verdienstelijke remise. Daarna volgde, onderbroken door een punt voor een bye, een reeks van vier nederlagen, alle vrij kansloos. Winst in de laatste ronde tegen Jan Poland (De Waagtoren) maakte nog iets goed. Met 2½ punt eindigde hij als 19e.
Jan en Jaap behoorden met een aantal van respectievelijk 5 en 4 puntendelingen tot de remisekoningen van de A-groep. Met elk 1 overwinning eindigden zij met 3 ½ en 3 punten onderin de middenmoot.
De strijd om het kampioenschap bleef spannend tot het eind want bij het ingaan van de laatste ronde werd koploper Piet de Haas (Heerhugowaard) belaagd door vijf spelers met een half punt minder dan zijn 4½. Een van hen, Frans Vlugt (Volendam), versloeg hij en dat betekende (na 2012 en 2016) zijn derde titel.

De gedegradeerde Jan slaagde erin om zijn positie als hoogste ratinghouder in groep B overtuigend waar te maken. Met 5x winst en 2x remise eindigde hij met een punt voorsprong op Gerard Kuijs (Castricum) en Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn) als groepswinnaar. VVV-bonnen ter waarde van € 40 en het recht op promotie naar A waren zijn beloning.

Van onze vertegenwoordigers in groep C was Joop aanvankelijk het meest succesvol. Na drie ronden maakte hij deel uit van een kopgroep van vijf man, terwijl Hans in de achterhoede verbleef. De eindstand gaf een heel ander beeld te zien. Na een score van 3½ uit 4 klom Hans naar plek 5, Joop kwam nog maar een punt vooruit en finishte als 12e.
Winnaar van groep C werd Arie Boots (De Waagtoren) met 6 uit 7, gevolgd door Leo van Balen (KTV,5½) en Peter Folkertsma (Oppositie,5).

In groep D viel Piet van Tellingen in de prijzen. Zijn 5 punten waren goed voor de gedeelde 2e t/m 4e plaats, een half punt achter Joop van Nes (Oppositie), die al na de voorlaatste ronde zeker was van de groepswinst. De favoriet op rating, Jan de Jong (Krommenie), kwam niet verder dan de 11e plaats.

Zoals al meerdere jaren het geval is, maakte ook nu Co Buysman van elke ronde een fraai verslag. Daarin kwamen naast de bespreking van de partijen in groep A ook steeds allerlei, vooral historische, wetenswaardigheden aan de orde. Zo houdt hij bij wie er zoal winnaar zijn geweest in de verschillende groepen. In de hoogste groep, in de jaren 1987 t/m 1991 Hoofdgroep geheten, daarna groep A, behaalden vier spelers driemaal het kampioenschap. Piet de Haas bereikte dit aantal nu dus, Peter Holscher (2005, 2008, 2009) en Frans Vlugt (2004, 2014, 2015) gingen hem voor. En dan was er in het grijze verleden ook nog Gerrrit Holsteijn (1992, 1998, 1999). Laatstgenoemde, nu ingedeeld in groep B, was een van de spelers die dit jaar wegens gezondheids- of andere redenen tijdens het toernooi afhaakten.
Voor de statistieken van Co heb ik tot besluit van dit verhaal nog een primeur: Jan Rot is in de historie van het NHSB-veteranenkampioenschap de enige die zowel de A-groep (2001, na beslissingsvluggertjes met Henk Spaan en Peter Holscher) als de B-groep (2017) heeft gewonnen!