Nieuws

Tatatriomf Christiaan.

Het jaarlijks schaakevenement Tata zit er weer op. Van 15 tot en met 31 januari waren naar mijn schatting meer dan 1700 schakers in Wijk aan Zee in actie.
Grootmeesters, meesters, amateurs, alle categorieën waren vertegenwoordigd. Vooral veel Nederlanders, ook heel wat buitenlanders (vooral in de top natuurlijk) en meer dan 50 Zaankanters.


Zij kwamen uit in de weekendvierkampen, dagvierkampen, tienkampen en het journalistentoernooi.
Met een aantal van 14 deelnemers kwam Het Witte Paard ook dit jaar weer goed voor de dag.
De resultaten van onze weekend- en dagvierkampers zijn op deze website al vermeld. Hajo, Bob, Joop en Hans kwamen op een eerste of tweede plaats in hun groep.
Jaap deed weer eens mee in de journalistengroep. Hij eindigde met 4 uit 7 in de middenmoot.
De tienkampers sloten hun toernooi als laatsten af op de laatste dag van januari. Onze ‘afvaardiging’ bestond uit Christiaan, Roland en schrijver dezes. Om met mezelf te beginnen (foei!), ik speelde in groep 4A een ongelukkig toernooi. Na een overwinning in de eerste ronde liet ik nog slechts vier remises en vier nederlagen noteren. Naar mijn idee stond ik bij alle verloren partijen in het middenspel goed tot gewonnen en gaf ik het in het eindspel weg. Een TPR van 1694 is bedroevend.
Beter deed Roland het in 4E. Na een stroeve start (1½ uit 5) volgde 3 uit 4, wat hem nog een gedeelde 3e plaats opleverde.
Maar onze topper was Christiaan in groep 3D. Met vijf overwinningen en vier remises behaalde hij met een punt voorsprong de eerste plaats! Met wat geluk in de laatste ronde, begreep ik van Chris, maar dat hoort er ook bij. Prima!
Andere Zaanse tienkampers die zich in de prijzen speelden waren Eric Bark (2e met 5½ in 2D) en Ben van den Bergh (1e met 7 in 4M).
Het viel me op dat tussen de – vaak al iets of veel oudere – deelnemers ook heel wat jeugd zich in de strijd mengde. En hoe! In groep 8E bijvoorbeeld speelde een jong meisje. Haar naam? Eline Roebers, dochter van ons ex-lid Jan Roebers, geboortedatum volgens mijn archief 22 mei 2006. Haar rating van 788 viel nogal uit de toon tussen groepsgenoten met ratings van 1092 tot 1371. Maar zij werd wel topscoorder van alle tienkampers met 9 uit 9!
Wanneer zal zij Jan voorbijstreven?
Ik ga komende week maar eens kijken waar het in mijn partijen mis ging. En dan weer over tot de orde van de schaakdag. Zoals aanstaande donderdag om de NHSB-beker tegen Purmerend. Een lastige opgave, ik ga vol goede moed weer mijn best doen.