Nieuws

Witte Paard 3 trapt af met gelijkspel

Alhoewel de 4e klasse als een aparte Viertallencompetitie wordt gezien en alle teams het predikaat 'V' krijgen (met eventueel daar nog een 1 of 2 aan toegevoegd als er meerdere viertallen zijn) zullen we de verrichtingen van ons team maar gewoon onder de noemer 'Witte Paard 3' laten vallen. Maar 'V-team' klinkt natuurlijk best wel spannend.

Op maandag 30 november vond de vuurdoop plaats al was het wegens diverse invalbeurten in het tweede voor alle spelers geen debuutwedstrijd. Tegenstander was 'Assendelft V2' (eigenlijk dus ook hun derde team) en bij binnenkomst bleek nog even onzeker of zij compleet konden aantreden.

De op het laatst opgetrommelde invaller bleek bij nader inzien hun sterkste speler waartegen Jelle moest opboksen. Wat dat betreft zit het hem niet mee want afgelopen vrijdag kreeg hij aan het achtste bord van het tweede ook niet bepaald de minste tegenstander.

Het eerste resultaat kwam al snel op naam van Albert. Met wit had hij een heel wat gedegener opzet dan eerder in het tweede hetgeen resulteerde in een aanvankelijk vastgelegde pionstructuur. Als bij de stukkenruil op c5 met de d-pion was teruggeslagen zou de volledige controle gehandhaafd zijn maar terugslaan met de b-pion verloste zwart van zijn zwakke a-pion. Die kon nu nog vervaarlijk oprukken maar de zwartspeler zag hier kennelijk toch niet alle voordelen van in en bood remise aan.

Vervolgens kwamen we zowaar op voorsprong toen Paul een prima gespeelde partij afrondde met een promotiecombinatie waarbij hij een dame zou voorblijven. Die vrijpion was verkegen door een invasie langs de h-lijn toen zwart zo vriendelijk was om met de loper een door de h-pion gedekt paard op g5 te slaan.

Maar lang konden we hier niet van genieten want inmiddels was Jelle's positionele nadeel (ontstaan door een iets te woeste actie op de koningsvleugel) door het toelaten van een paardvork omgezet in een materieel nadeel. De oude baas schoof het daarna gedecideerd uit.

Bleef over Hajo die de Siciliaanse opening niet helemaal volgens de regels der schaakkunst speelde. Wellicht bewust aangezien zijn tegenstander ook de nodige ervaring uitstraalde?! Een zwart paard verdwaalde al snel op de damevleugel maar bleef gelukkig nog wel op het bord, echter zonder veel uitzicht op b7. De witspeler bleef verder alleen maar gezonde zetten spelen en kon op zeker moment bogen op een behoorlijk ruimtevoordeel. Maar voor hem mag een partij waarschijnlijk ook niet al te lang meer duren en hij prefereerde een remiseaanbod boven het wellicht ellenlange zoeken naar een plan om de passieve maar degelijke zwarte stelling te kraken. Hajo toonde zich nog even uit het juiste vechtershout gesneden door hierover even na te denken maar zag kennelijk op tijd in dat het nog alle kanten op kon gaan behalve de goede.

Op 11 december staat de volgende (thuis)wedstrijd tegen Volendam op het programma, in alle opzichten een 'v'-wedstrijd want er zal ook wel een Veerman in zitten. Hopelijk kan er in dezelfde samenstelling dan voor de eerste overwinning ('v' van victory!) gestreden worden want het tweede speelt dan tegelijkertijd in Haarlem.

Assendelft 3 - Witte Paard 3     2 - 2

(Fons Rijkhoff 1264 - Paul Groot 1293  0 - 1, J.Bulder - Hajo Bons 1191  ½ - ½, Jan van Weelden 1151 - Albert de Wit  ½ - ½, R.Douwes 1491 - Jelle Groot  1 - 0)