Nieuws

Vier Witte Paarders in de prijzen bij GP Zaanstad

Op zondag 15 november was het weer de beurt aan de Zaanse schaakverenigingen om in het Zaanlands Lyceum het jaarlijkse NHSB Grand Prix toernooi voor de jeugd te organiseren. De oudste jeugd liet het helaas afweten maar er was namens Het Witte Paard toch een mooie inbreng van 8 deelnemers. En die zaten soms bij elkaar in de groep!

Zoals bijvoorbeeld groep 4 waar Marijn Bakkum met nog één ronde te spelen op plek 3 stond met in zijn kielzog Joerie van der Meer. Marijn werd in de slotpartij in de opening echter al verrast en raakte zijn dame kwijt en daarmee ook de podiumplaats. De kans voor Joerie dus om nu eindelijke eens niet op die 'ondankbare' vierde plaats te eindigen en die greep ie met beide handen aan! Al liet hij de toeschouwers nog wel in verbazing en onzekerheid meegenieten met de wijze waarop hij het pionneneindspel uiteindelijk tot winst bracht. Twee verbonden vrijpionnen waren kennelijk niet goed genoeg en één van de twee randpionnen moest de beslissing brengen waarbij de tegenstander ook nog eens de ijdele hoop op pat werd meegegeven! In diezelfde ronde had Teun Holtman (was deze dag wat minder op dreef) inmiddels gelukkig ook eindelijk nog een overwinning kunnen laten bijschrijven. 

Ook in groep 6 na de voorlaatste ronde veel spanning: maar liefst 4 koplopers met 4 uit 6 waaronder Marnix Dusebout. En ter afsluiting tegen één van de medekoplopers een moeilijke partij waarin de zwartspeler op zeker moment gelukkig niet de juiste slagvolgorde hanteerde om een dame voor te blijven. Nu hield Marnix nog een toren tegen twee lichte stukken over en die mocht uiteindelijk de nodige pionnetjes meepikken. Een gedeelde eerste plaats derhalve maar op onderling resultaat de tweede prijs. Voor Sander Worm was na zijn succes in de GP Hoorn de tegenstand in deze groep net even een maatje te groot.

Fien Krijt had in haar eerste individuele toernooi een bliksemstart in groep 9 met 2 uit 2 maar daarna kwamen kennelijk de echte talenten en stokte de puntenmachine. Binnen afzienbare tijd hopelijk nog een Grand Prix deelname en dan wellicht een groep die kansen biedt om ook voor de prijzen mee te doen!

Thijs van Gessel had al een tijdje geen GP toernooien meer gespeeld en hij had er natuurlijk zin in! In groep 10 leek niets of niemand hem te kunnen afstoppen maar met 6 uit 6 kwam hij in de slotronde toch nog de man met de hamer tegen! En die tegenstander was hem al enige tijd gevolgd op één puntje achterstand zodat op onderling resultaat de grootste beker nog net aan de neus van Thijs voorbij ging. Maar evengoed een pracht resultaat!

En tenslotte nog een debutant in groep 11, te weten Tijmen Oly. En ook bij hem was een prachtige en overtuigende winstserie in de eerste 6 ronden niet voldoende voor de hoofdprijs! In een lange en spannende slotpartij moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in medekoploopster en één van de talentvolle dochters van grootmeester Harmen Jonkman. Maar op deze mooie dag dus wel de vierde beker die onze club buitmaakte!

In totaal waren er 101 deelnemers verdeeld over 13 groepen waarbij verder vooral de spelers van De Waagtoren (hoofdgroep) en Purmerend succesvol waren. Dank aan de groepleiders Robin Mandersloot, Jan de Wilde en Corrie de Rover in hun bijdrage aan deze wederom geslaagde editie.