Nieuws

Simultaangevers kennen weinig mededogen - een verslag

Op vrijdag 4 september mocht de Witte Paard jeugd het bij de start van het nieuwe seizoen traditioneel opnemen in een simultaan tegen de jeugdkampioen. De opkomst was in ieder geval prima: eenieder die vorig seizoen de competitie heeft afgemaakt pakt na de welverdiende vakantie de draad weer op. Hoewel ik als jeugdleider vind dat het aanbod op de clubavonden altijd voor verbetering vatbaar is hebben jullie het kennelijk toch goed naar de zin, sommigen al heel wat jaren! Tevens ook nog een nieuw gezicht: Tijmen Oly, winnaar van de jongste groep bij het schoolschaken op De Werf. Hopelijk volgen er meer!

Bob de Wit heeft ook op simultaangebied in het afgelopen jaar heel wat bijgeleerd want van zijn 10 tegenstanders zadelde hij de meesten binnen de kortste keren met de nodige problemen op. Het omzetten van materiaalwinst in mat vergde gelukkig nog wel enige tijd zodat aan alle borden tot het eind doorgespeeld kon worden. Tegen Marijn Bakkum en Joerie van der Meer moest er wat meer subtiel denkwerk aan te pas komen maar ook hun verzet was uiteindelijk niet genoeg. Noa Disbergen wist wel tot het eind toe de rijen gesloten te houden en kon om 20.15 uur bogen op een vesting. Was er dan niet één speler die het Bob echt moeilijk kon maken? Jazeker, heel verrassend was het Sander Worm die via een slagenwisseling een volle toren was voorgekomen en dit materiële voordeel lang vasthield. Dat hij in de slotfase, toen er snel gezet werd om de partij nog echt af te kunnen maken, toch nog het slachtoffer werd van een verraderlijke matcombinatie mocht de pret niet drukken.

De oudere jeugdspelers mochten het gevieren opnemen in een kloksimultaan tegen de jeugdleider (Robin Mandersloot genoot nog van een vakantie in het buitenland) en hadden het moeilijk met de bescherming van de koning. Alleen Jelle Groot wist tegen 1.d4 een solide opstelling op het bord te brengen en kwam zelfs een kwaliteit voor. Door wat minder zuinig op de pionnetjes te zijn bleek het met het oog op de naderende tijdnood uiteindelijk niet verantwoord om op winst te blijven spelen, een eervolle remise derhalve, evenals vorig jaar tegen Robin.

Ook degenen die niet bij de simultaan konden aanschuiven (er is vanwege de beschikbare tijd altijd een maximum aantal tafels) hebben zich op deze geslaagde eerste clubavond vermaakt.