Derde team wint in Assendelft

Voor het eerst kon ons viertal in een soort van 'basisopstelling' aantreden. Tegenstander was het tweede viertal van Assendelft dat tot dan toe tweemaal gelijk had gespeeld. Dat kon dus alle kanten op en die indruk had ik ook een klein uur na aanvang bij binnenkomst van de speelzaal in De Koppiebar.

Albert keek tegen een gedekte vrijpion op de damevleugel aan maar het echte strijdtoneel was de koningsvleugel. Emil en Jelle hadden keurig volgens 'de gouden regels' hun stukken ontwikkeld en Tim kon al bogen op een sterke vrije d-pion ondersteund door de zware stukken.

Maar bij het tweede rondje zag ik bij Emil opeens een zwarte loper op a1 staan. Al snel bleek dit geen torenoffer te zijn, zwart kon het initiatief op de koningsvleugel makkelijk opvangen en het was 1 - 0 voor de thuisploeg. Even later werd het al gelijk doordat Tim's tegenstander het niet zag zitten om ook nog eens een aanval op f7 te moeten verdedigen. Jelle had inmiddels zijn tegenstander de c-lijn moeten gunnen maar wist op het juiste moment te profiteren van de ongelukkig stand van de witte dame en toren via een venijnige aftrekaanval. In paniek maakte de witspeler er maar meteen een dameoffer van waarna Jelle de weg naar de witte koning al snel wist te vinden.

Dat betekende dat Albert's tegenstander ten koste van alles door moest gaan en gezien een sterk gepositioneerd zwart paard op f4 betekende dat een kwestie van veel geduld en zitvlees. Toen Albert in de verleiding kwam om met zijn paard even een pionnetje mee te snoepen kreeg het witte paard ook mooie velden in het vizier en in combinatie met een toren op de f-lijn zat er op zeker moment een beslissende aanval op de zwarte koning in. Echter niet makkelijk te spotten en 'veiligheidshalve' trok wit zijn stukken weer terug. Het enige wat de Assendelftenaar in het vervolg nog deed was het opsouperen van de bedenktijd en daar kon Albert na negen zware ronden Tata-tienkamp natuurlijk niet mee zitten.

Assendelft 3 - Witte Paard 3  1 - 3

(Fons Rijkhoff 1206 - Emil Aktas 1207  1 - 0, Jan van Weelden 1154 - Jelle Groot 1201  0 - 1, Bart Hoffman 1196 - Tim Gras ? 0 - 1, Cees Boekhout 855 - Albert de Wit 874  0 - 1)