Viertal lijdt nederlaag tegen de buren

Op de oorspronkelijke wedstrijddatum bleek het onmogelijk om uit een arsenaal van negen spelers een viertal te formeren. De een na de ander bleek een nee-sticker op z’n postbus te hebben.
Met medewerking van de competitieleider – “bij de viertallen komt het er niet zo op aan” – en tegenstander ZSC-Saende werd het streekduel naar afgelopen vrijdag verplaatst.

Ook toen waren er maar net genoeg spelers en gelukkig kon Bob nog op het laatste moment de plaats van de grieperige Emil innemen. Hij vierde zijn rentree met een lange, taaie partij. In een eindspel met een pion minder en verder alleen zware stukken besloot zijn tegenstander – “ik had geen zin meer in dat geschuif’ – om met zijn dame op avontuur te gaan. Na een aantal schaakjes was deze zo verdwaald dat de witte koning hulpeloos ten onder ging.
Het was ons enige punt. Albert had al binnen de kortste keren zijn koning omgelegd nadat hij zijn tegenstander na amper 10 zetten de kans had gegeven tot een beslissend offer.
Aan bord 2 en 3 deden Jelle en Tim hun best, maar dat was niet goed genoeg. Van hun partijen had ik weinig mee gekregen maar wel de notatieformulieren. Thuisgekomen kostte het nogal wat moeite om de zetten die Tim had genoteerd te volgen. Na enig studeren bleek dat het bord kennelijk verkeerd om had gelegen en Tim had trouw de aanduiding van de velden gevolgd, dus: 1 d5 d4, 2 Pc6 Pf3, enz. Extra handicap was het niet al te fraaie handschrift. Met 13….. Pa4 (O nee, Ph5) gaf Tim zijn tegenstander de kans om met een schijnoffer een pion te winnen. Zo leek het tenminste, maar het had heel anders kunnen aflopen. Nu verloor hij even later ook nog een stuk en was kansloos.
De notatie was bij Jelle heel wat beter verzorgd. Maar ook hij kon het zijn tegenstander niet echt lastig maken. Ook hier een schijnoffer, waarmee Jelle complicaties opriep waarin hij zelf verstrikt raakte. Resultaat van dit alles dus een 1-3 nederlaag.

Het Witte Paard v (1217) – ZSC-Saende v (1371) 1-3
Bob de Wit (1513) – Ahmet Bozkurt (?) 0-1
Jelle Groot (1201) – Anton Karhof (1423) 0-1
Tim Gras (?) – Wim van der Noort (1310) 0-1
Albert de Wit (936) – Merijn van Wouden (?) 0-1