Vooruit gespeeld

“Je moet er wel wat voor over hebben, zeg”, mopperde Ria toen ik gisteravond even voor half 7 mijn Gazelle uit de schuur haalde om naar station Wormerveer te fietsen.
Het is daar tegenwoordig prettig stallen. In de overdekte stalling kun je met je OV-chipkaart de beveiligingspoortjes openen en dan je fiets de eerste 24 uur gratis opbergen.


De heenreis verliep volgens planning. Met de sprinter van 18.45 uur naar Sloterdijk, overstappen op de sprinter van 19.08 uur via Schiphol Airport naar Hoofddorp en daar even zoeken naar het hoger gelegen busstation van Connexxion bus 397, die me in ruim een kwartien bracht naar halte Getsewoud-zuid in Nieuw Vennep.
Na een wandelingetje van vijf minuten bereikte ik om iets voor 8 wijkgebouw Linquenda, de speellokatie van De Vennep.
Tegelijk met de spelers van De Vennep 2 – HWP Haarlem 9 begon ik even later mijn vooruitpartij aan bord 3 (met zwart) voor Witte Paard 2 tegen Rob van Zaanen van De Vennep 3.
Ik had met het oog op ons ratingverschil - 1769 tegen 1371 volgens de lijst van 1 februari - ingeschat dat het niet al te lastig zou zijn om de geplande terugreis om kwart voor 11 aan te kunnen vangen. Dan zou ik nog omstreeks middernacht in Wormerveer kunnen zijn.
Het liep echter anders.
Hoewel mijn tegenstander bij het begin van de partij zei weinig hoop op een goed resultaat te koesteren, wist hij me tot ongeveer kwart over 11 bezig te houden. Op zijn ongebruikelijke opening: 1 g4 reageerde ik met 1 …. d5, waarop volgde 2. Lg2, c6 3. H3, e5 4. c4, dxc4 5. b3, Lc5 6. Lb2, Ld4 7. Dc2, cxb3 8. Dxb3, Lxb2, Dxb2, Dc7.
Met de verworven pluspion slaagde ik er niet in voordeel te bereiken. Integendeel, dreigingen met twee witte paarden kostten me nogal wat hoofdbrekens. Pas op de 21e zet, na ruil van een van zijn sterke paarden tegen mijn goede loper voelde ik me redelijk tevreden over de stelling. Wit kon weinig meer ondernemen maar begon lang na te denken. Pas tegen 11 uur, – “Kom je nu nog wel thuis?” Ik zie het wel” maar remise geven was geen optie – , begon mijn tegenstander, met nog maar enkele minuten bedenktijd, te bezwijken en om kwart over 11 gaf hij op.
Tja, en nu maar zien hoe ik Wormerveer nog kon bereiken. Dat de bus naar Hoofddorp nog ging en vandaar een trein naar Sloterdijk nam ik wel aan, en de geraadpleegde 9292 bevestigde het, maar verder?
Van Sloterdijk ging er om 00.28 uur nog een intercity naar Hoorn, die ik tot Zaandam benutte. Vervolgens gaf het reisadvies een nachtbus om 01.30 uur naar Wormerveer aan. Dat betekende een uur wachten en daar had ik weinig zin in.
Dus de benenwagen ingeschakeld en over het fietspad in een uur en tien minuten naar station Wormerveer (7 km) gelopen. Het was gelukkig droog, weinig wind. De poortjes in de fietsenstalling gingen zowaar nog open en om vijf voor twee kon ik mijn fiets weer in de schuur zetten.
Ria, die ik onderweg telefonisch op de hoogte had gehouden, lag al op één oor. Onder het genot van een kop Wiener melange en een snelle Jelle nog even via programma gemist naar 2 voor 12 gekeken en om kwart voor 3 maar eens naar bed.
Je moet er wat voor over hebben, zo is het.
Tenslotte: leve de smartphone!