Witte Paard 1 in sneltreinvaart naar gelijkspel

Je houdt in een streekderby tegen Krommenie met veel scenario's rekening maar niet dat je ruim voor de klok van vieren al klaar bent! Een aantal salonremises was hier debet aan en in de partijen waar wel het nodige spektakel te beleven viel was er uiteindelijk ook snel duidelijkheid . Enfin, we staan eens niet met lege handen na een Zaans onderonsje.

Vooral aan de lage borden was het een kwestie van 'lange halen en snel thuis'. Robin liet de witte loper zijn gang gaan langs de lange diagonaal met als enige tegentroef een snelle promotie op g1. Het paard dat hij daarmee incasseerde woog bij lange na niet op tegen het verlies van zijn koningstoren. De witte torens werden al snel heel actief en zwart moest er nog een stuk bijgeven.

Bij Roland is het eind van de vormcrisis helaas nog niet in zicht. In een opening waarin het nemen van onnodige risico's niet op zijn plaats is liet hij z'n hele koningsvleugel aan gort slaan. Daarmee z'n tegenstander diens eerste puntje bezorgend.

Ook Rob's tegenstander kon eindelijk op de scorekaart worden bijgeschreven. Als in een Philidor snel op e5 wordt geruild is remise ook altijd de meest waarschijnlijke uitslag.

Jan Brink was ondertussen bezig zijn gigantische score tegen het Siciliaans verder uit te breiden. Om aan stukverlies te ontkomen moest zwart zijn koningsvleugelpionnen naar voren gooien waarna Jan met dame en torens kon binnendringen.

Jaap zag zijn remiseaanbod in eerste instantie afgeslagen en dat was toch enigszins opmerkelijk aangezien hij de koningsvleugel ouderwets goed geblokkeerd had en aan de andere kant op het punt stond de nodige lijnen te openen. Even nadat de witte koning alvast uit de gevarenzone weggevlucht was werd de vredespijp alsnog gerookt. Complimenten trouwens voor de 'stand-by': na zijn aanvankelijke invalplek afgestaan hebbende aan de toch beschikbare Bryan op het laatste moment nog op te trommelen na een ziekmelding van Christiaan.

Nog drie partijen aan de gang en daarin moest de gelijkmaker uiteindelijk van mijn schoen komen. Evenals bij Paul had zwart in de Draak het kwaliteitsoffer op c3 gebracht maar dat was in de zoveelste uitgave van 'De Saegher - Van Dongen' heel wat minder effectief. Wit had daar namelijk met behoud van koningsaanval nog wat extra pionnetjes buit kunnen maken. Paul kon nog wel afwikkelen naar een lopereindspel met een pion meer maar zijn a-pion bleek niet te handhaven.

Bryan moest zich wederom een Breedveld van het lijf zien te houden en ondanks de nodige positionele minpuntjes (waaronder die vermaledijde h-pion die je op zeker moment het liefst terug naar h7 zou willen spelen) lukte dat. Ik had echter de indruk dat er voor wit nog wel ergens voor te spelen viel maar Erik was met zijn gedachten waarschijnlijk al weer bij een leuke voetbalaffiche op Ziggo Sports?!

Krommenie - Witte Paard 1  4 - 4

(Cor van Dongen 2085 - Chris de Saegher 2140  0 - 1, Erik Breedveld 1858 - Bryan Wijk 2010  ½ - ½, Ed de Saegher 1833 - Paul van Haastert 1867  ½ - ½, Simon Dekker 1935 - Jaap de Berg 1810  ½ - ½, Werner Fritz 1717 - Jan Brink 1856  0 - 1, Robbin Neeft 1767 - Robin Mandersloot 1773  1 - 0, Kees Takken 1618 - Rob van Praag 1703  ½ - ½, Piet Kerssens 1561 - Roland van Soest 1770  1 - 0)