Volle bak in Zaanlands Lyceum

Afgelopen zondag waren tijdens de GP Zaanstad vrijwel alle tafeltjes bezet. En dat terwijl er namens de organiserende verenigingen zelf niet zo veel opkomst was. Vooral de grote jeugdafdelingen buiten de Zaanstreek (Purmerend, De Wijkertoren, Santpoort) hadden de weg naar Zaandam weten te vinden. In totaal 116 deelnemers verdeeld over 15 groepen.

Namens onze club in ieder geval toch een opmerkelijk feit, want eindelijk weer eens een vertegenwoordiger in de hoogste 8-kamp: Emil Aktas. De ambities om het toernooi op zijn naam te schrijven moest hij wel laten varen toen zich ter elfder ure nog de nodige meisjestalenten uit de NHSB en SGA lieten inschrijven. Maar met zijn snelschaakcapaciteiten zou hij het menigeen natuurlijk moeilijk maken. Al werd hij in de enige partij die ik zag met zijn eigen wapens bestreden. In een gelijk eindspel hield zijn tegenstander een tijdsvoorsprong van enkele seconden stoïcijns vast om Emil zonder pardon door zijn vlag te jagen. Uiteindelijk kwam onze man tot een score van 3 uit 7 hetgeen een zesde plaats betekende.

In groep 6 slaagde Marnix Dusebout (niet meer actief in het clubcircuit) erin om een beroerde start  te boven te komen. Wellicht omdat ik als wedstrijdleider bemerkte dat hij in ronde 3 voor de derde achtereenvolgende maal achter de zwarte stukken had plaatsgenomen?! Met wit werd er vervolgens een soepel punt gedrukt en via een finish van 2 uit 2 eindigde hij zelfs nog in de prijzen!

Ook Thijs van Gessel zat in een groep (9) waarin hard voor de punten gewerkt moest worden. Aanvankelijk lukte dat moeizaam maar ook hij wist via een prima eindsprint nog op een 50% score uit te komen! Met ditmaal een vijfde plaats even in de wachtkamer om tijdens de GP Beverwijk weer toe te slaan?!

Tenslotte nog dank aan tafelleiders Robin Mandersloot en Ronald Dusebout!