Zure nederlaag voor Witte Paard 1

Ondanks opnieuw de nodige 'personeelswisselingen' was het eerste team in de slotwedstrijd tegen het sterk opgekomen Kennemer Combinatie dichtbij een stuntje. Waar vooral onze veteranen verrassend uithaalden was het uw verslaggever die het vanuit comfortabele stelling opeens lelijk liet afweten. En na in een verder redelijk overzichtelijke stelling eerst zijn pluspion zomaar weggegeven te hebben kwam daar tot overmaat van ramp vlak voor de tijdcontrole een vol stuk bij. Waardoor we uiteindelijk toch met lege handen stonden en in plaats van een eervolle vijfde plaats nu plek 7 ons deel is.

De partij die als laatste begon was als eerste afgelopen! Ron van Wezel deed zijn fietstocht van vorig jaar (toen beide teams elkaar ook in de laatste ronde ontmoetten maar dan 'gewoon' in Zaandam) nog eens driedubbel en dwars over en arriveerde in Schagen met ruim een half uur achterstand op de klok. Maar dat bleek niet het grootste probleem; wél dat hij in een scherpe variant Paul van Haastert trof en dat is natuurlijk niet iemand waartegen je op tactisch gebied moet proberen 'over te troeven'. Een wit paard werd op de koffie uitgenodigd bij de zwarte koning en de tegencombinatie waarmee het initiatief trachtte te worden overgenomen bevatte een lek. En ook al was Paul nog steeds niet helemaal fit, de weerlegging werd zonder al te veel moeite gevonden.

Op vrijwel alle borden keken wij tegen een ratingverschil aan en bij invaller Bob de Wit was dat het grootst. Daarbovenop speelt hij niet zo vaak meer maar gelukkig kreeg hij wel een speltype op het bord waar hij de nodige ervaring mee opgedaan heeft. Alleen dacht hij zich op zeker moment een slimmigheidje op de damevleugel te kunnen permitteren waarna hij niet meer tot de rokade kon komen. Om de activiteit van de zwarte stukken op te vangen moest er vervolgens een loper tegenaan gegooid worden en de twee pionnen die Bob daarvoor kreeg bleken in het resterende eindspel niet voldoende.

Inmiddels waren er curieuze dingen aan het gebeuren in de partij van Jan Brink. Op de Blackmar Diemer aanpak van zijn Caro-Kann had hij er verstandigerwijze voor gekozen om niet op de pluspion te gaan zitten maar via het tegenoffer e5 een snelle afwikkeling naar een eindspel toe te laten. Daarin staat wit meestal iets beter en dat leek ook nu lange tijd het geval. Totdat de witte koning zich opeens niet geheel onvrijwillig liet vangen in een matnet van twee torens + paard. Jan's derde zege in één week tijd!

Bij Rob was er na een succesvol verlopen Versnelde Draak ook een eindspel op het bord gekomen. Waar het wellicht beter was geweest om de zware te stukken te bewaren voor een aanval op de lange rokadestelling. Maar goed, Rob's eigen koning dreigde ook onder vuur genomen te worden en in het loper vs. paard eindspel leek er niet al te veel aan de hand. Op zeker moment hoefde er van de laatste 2 witte damevleugelpionnen maar eentje onschadelijk gemaakt te worden maar zelfs met de aanwezigheid van een zwarte h-pion als bliksemafleider lukte dat helaas net niet.

De volgende 2 partijen die tegen elkaar weggestreept konden worden waren die van Jan Rot en Robin. Eerstgenoemde had vanuit een rustig Damegambiet keurig een sterk wit pionnencentrum in bedwang gehouden en toen wit dat uiteindelijk toch naar voren meende te kunnen brengen kostte dat een kwaliteit. Jan moest nog wel even kijken hoe hij zijn toren het handigst weer naar aantrekkelijker oorden kon omspelen maar toen dat eenmaal gelukt was kwam het meest verrassende punt van onze kant niet meer in gevaar. Robin had geen vat kunnen krijgen op de variant van het Frans die hij voorgeschoteld kreeg en moest lijdzaam toezien hoe de zwarte torens zich een weg baanden via c-lijn naar tweede rij.

Maar met alleen de partijen aan de topborden nog gaande was er nog alle uitzicht op een positief resultaat. Bij Kees was een Siciliaanse Draak op het bord gekomen waarin zwart zich doorgaans wel kan inlaten op een kwaliteitsoffer. Maar dan wel vooral als wit lang gerokeerd heeft. Echter ook nu wist zwart zich met zijn loperpaar het nodige tegenspel te verschaffen wat hem bij de afwikkeling naar het eindspel een extra pionnetje opleverde. Waarna de vesting van zwartveldige loper en vastgelegde pionnen niet meer genomen kon worden. (nagekomen voetnoot: de witte toren had wel degelijk binnen kunnen dringen maar het schaakje op h8 was na de iets te snel uitgevoerde directe dameruil niet meer voorhanden).

Heel treurig dus dat er aan het enige bord waar we op een ratingplus konden bogen zoals gezegd inmiddels een scenario was ontsponnen waar geen enkele rekening mee was gehouden. Maar waarschijnlijk wel zonder al te ver strekkende gevolgen.

Witte Paard 1 - Kennemer Combinatie 3  3½ - 4½

(Chris de Saegher 2121 - Peter Pijpers 1971  0 - 1, Kees Dekker 2024 - Hugo Gorissen 2079  ½ - ½, Jan Brink 1866 - Hicham Boulahfa 2060  1 - 0, Paul van Haastert 1892 - Ron van Wezel 2063  1 - 0, Jan Rot 1769 - Gerard Snijders 1975  1 - 0, Robin Mandersloot 1770 - Pieter Kroon 2000  0 - 1, Rob van Praag 1683 - Bart Feltman 1936  0 - 1, Bob de Wit 1513 - Edward Scholtens 1958  0 - 1)