A-team komt niet tot scoren

Sinds lange tijd waren wij afgelopen zaterdag weer eens vertegenwoordigd in de A-categorie van de Viertallencompetitie. In Zuid-Scharwoude stonden 2 plekken in de Promotieklasse van de KNSB Jeugd Club Competitie 2016-2017 op het spel. Helaas konden 2 van onze beoogde basisspelers, t.w. Jelle en Emil niet aan andere verplichtingen ontkomen en moest ik de lijst van reservespelers af. Gelukkig waren Jim en Tim bereid de sportieve uitdaging aan te gaan.

In de eerste wedstrijd tegen Haren wist Bob vanuit de opening de zwarte koning in het midden vast te houden en kwamen we zowaar op voorsprong. Aan de andere borden verliepen de zaken minder voorspoedig, bijvoorbeeld bij Hajo die voor het achterwege laten van a7-a6 in het Siciliaans zwaar moest boeten. Jim kreeg niet de gelegenheid zijn doorgaans avontuurlijk op koningsaanval gerichte spelletje te spelen en moest een pionnetje inleveren. Toen daar later een paard bij in de aanbieding werd gedaan was de achterstand een feit. De tegenstander van Tim had vlak na de opening ook een zwakke pion buit weten te maken en schoof dat in een dameeindspel gedecideerd uit, daarbij zorgvuldig de bekende eeuwig schaak motieven vermijdend.

Vervolgens tegen het organiserende Schaakmat en nu was het Tim die met de vantevoren kort bekeken variant van het Middengambiet goed uit de opening kwam. Ook hier vertoefde een zwarte koning in het midden maar helaas verdwenen op zeker moment wel de dames van het bord. In het resterende eindspel dacht Tim een winnende combinatie uit te voeren maar de tegenstander had net even verder gekeken en het onderste rij probleem voor wit al voorzien. Jim had ondertussen een aftrekschaakje gemist hetgeen de dame kostte en Hajo was met een dubieus offer op f7 in een ongunstige materiaalverhouding van toren tegen loper en paard terecht gekomen. Toen die stukken ook nog eens de nodige pionnetjes konden oppeuzelen was het gedaan en was het aan Bob om de stand nog een dragelijker aanzien te geven. Dat lukte ten dele toen hij met een stuk meer maar ook een open koningstelling eeuwig schaak toeliet.

Dan denk je alles gehad te hebben maar in de slotronde stond het niet te achterhalen sterrenensemble van KC Chesscool nog op het menu. Wellicht nog een persoonlijk succesje maar mijn tip aan Bob om het Konings-Indisch met de ruilvariant aan te bestrijden pakte helaas niet goed uit. In een stelling waar het om de 'kunst van het nietsdoen' ging gooide Bob er iets te enthousiast 2 pionnen tegenaan. Ook Jim kon geen potten breken met een ruilvariant (tegen het Frans) en moest lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander naar een winnend offer op g3 kon toewerken. Tim leek niets te klagen te hebben na een Spaans Vierpaardenspel maar ook hier toverde de tegenstander opeens een winnende combinatie uit de hoge hoed. Maar een stuntje kwam er toch nog. Hajo moest opboksen tegen de voor hem niet bepaald bekende Schotse opening maar gaf geen krimp en neutraliseerde zo een ratingverschil van ruim 800 punten!

Eindstand:                     

1. KC Chesscool A2       6      10
2. Haren A1                 4       7½
3. Schaakmat A1          2       4½
4. Witte Paard A1         0        2   

Persoonlijke scores:      
Bob de Wit                  1½ uit 3
Hajo Bons                   ½  uit 3
Jim Eijman                  0  uit 3
Tim Gras                     0  uit 3