Ook voor WP 1 luidt noodklok

De vrije val waarin we na de nederlaag tegen het praktisch al gedegradeerde Waagtoren 2 zijn geraakt is nog steeds niet ten einde. Ook tegen Paul Keres 3 moesten we achter de feiten aanlopen toen in een vooruitgespeelde partij Alexander hardhandig afgestraft werd voor het achterwege laten van een verklaring voor een pennende loper op g5. Het maakte de breekzet e2-e4 er alleen maar sterker op.

Ondanks deze achterstand liet een aantal van de onzen op de wedstrijddag zelf al snel dameruil toe. Bij Jan Brink met zwart natuurlijk geen probleem maar de Siciliaanse varianten die bij Christiaan en Bryan op het bord kwamen dienen toch iets hardhandiger te worden aangepakt. Nu ligt hun kracht natuurlijk ook zeker in het eindspel maar hun tegenstanders gaven geen krimp. Bryan ging zelfs te ver waardoor zijn prachtscore in de uitverkoop werd gedaan. Heel jammer!

Ondertussen had Jaap zijn vertrouwde halfje weer laten aantekenen maar pas wel nadat hij een remiseaanbod van de hand had gewezen. Daar was met een gezonde pluspion en een weggeëbd wit initiatief ook alle reden voor maar via wat venijnige nastootjes wist de witspeler toch nog het vege lijf te redden.

Dan leende de stelling van Robin met tegengestelde rokades zich toch zeker voor een tegentreffer?! Helaas, de zwarte pionnenstorm op de damevleugel was sneller en op zeker moment resteerde niets beters dan de vlucht in een slecht toreneindspel dat op den duur niet te houden bleek. Daarmee was de wedstrijd beslist en hadden de naar eigen zeggen wederom diverse gemiste winstkansen bij Paul geen invloed op de verdeling van de matchpunten.

Zelf (CdS) had ik me het na een in de schoot geworpen kwaliteitswinst nog lastig gemaakt door bij de afwikkeling naar het eindspel niet te kiezen voor behoud van structuur in plaats van schijnactiviteit van de torens. Een witte loper en paard kwamen vervaarlijk tot leven maar uiteindelijk was één van de geïsoleerde dubbele a-pionnen toch de scherprechter.

Witte Paard 1 - Paul Keres 3   3 - 5

(Chris de Saegher 2149 - Elmer van Veenendaal 2054  1 - 0, Bryan Wijk 2056 - Paul v/d Kooij 1995  0 - 1, Jan Brink 1870 - Leo van Houwelingen 2000  ½ - ½, Christiaan Molenaar 1935 - Ernst v/d Vecht 1967  ½ - ½, Alexander Kretzschmar 1848 - Jan Prins 1994  0 - 1, Paul van Haastert 1975 - Rijk Schipper 1963  ½ - ½, Jaap de Berg 1788 - Kees Vreeken 1857  ½ - ½, Robin Mandersloot 1724 - Mark Uildriks 1919  0 - 1)