Degradatiezorgen Witte Paard 2

Het Witte Paard tegen Purmerend. Talloos zijn de wedstrijden die deze clubs op allerlei niveaus tegen elkaar speelden.
Voorafgaand aan de ontmoeting in de 5e ronde van de huidige competitie in de 2e klasse NHSB dook ik maar weer eens in mijn archief.

Mijn persoonlijke eerste schaakontmoeting met Purmerend dateert van ongeveer een jaar nadat ik lid werd: 62 jaar geleden!
Op 16 februari 1954 speelde Het Witte Paard 2 thuis tegen Purmerend 2 in de 4e klasse NHSB. Wij wonnen met 6½ - 3½, ja, er werd toen nog met 10-tallem gespeeld. Helaas was ik aan bord 8 een van de twee Witte Paarders die hun partij verloren. H. Huisman, hij vervulde in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw meerdere functies in het bestuur van Purmerend, was de boosdoener.
(Tussen haakjes: in de ledenadministratie van de KNSB zie ik nu bij Purmerend de namen Ton Huisman (1953) en Nick Huisman (2004), familie?

In een van mijn plakboeken vind ik een knipsel uit een krant van 2 mei 1972.
“Naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van schaakclub Purmerend ontstond bij HWP ’t idee een vriendschappelijke wedstrijd te organiseren tussen deze twee verenigingen, die onbetwist de sterkste zijn boven het Noordzeekanaal. Dit viel in goede aarde en zo trokken 26 Purmerend-spelers naar Honig’s kantine, waar hun een verrassingspakket van Honig werd aangeboden.”
Verder viel in het artikel onder meer te lezen dat het eerste punt van HWP een zege was van de 13-jarige debutant L. Saarloos, we komen hem verderop nog tegen. J. Rot verloor toen alweer, van ene W. Luberti.

Er volgden nog diverse zogenoemde massakampen. De laatste vond plaats begin januari 1976 toen 25 senioren en 28 jeugdspelers van beide clubs elkaar bestreden. Uitslag 33-20 voor Het Witte Paard.

Deze maand zou je ook weer kunnen spreken van een massakamp, maar dan verspreid over 4 wedstrijden en aan onze kant gaat het om slechts 13 spelers. Vorige week speelden twee viertallen van onze clubs in Purmerend tegen elkaar voor de NHSB-beker en -competitie, volgende week bij ons weer een viertallenwedstrijd.

Nu dus Witte Paard 2 – Purmerend 3. Beide teams hadden tot nu toe 3 matchpunten verzameld en nog wat punten nodig om uit de gevarenzone te komen. Qua rating ontliepen ze elkaar nauwelijks, gemiddeld 1712 voor Purmerend 3, 1691 voor Witte Paard 2. Het zou dus een spannende strijd kunnen worden.

Helaas voor ons is dat er niet van gekomen. Na ruim een uur spelen staakte Bob, die een merkwaardige openingsopzet moest bekopen met een onsamenhangende stelling met onveilig staande koning, de strijd toen een aantal schaakjes hem op materiaalverlies kwam te staan.
Een half uurtje later overkwam Hans, die tegen zijn gewoonte in, met wit nog wel, slecht uit de opening kwam, iets dergelijks toen hij niet kon terugslaan wegens een penning.
De rest van het team bleek niet in staat die 2-0 achterstand goed te maken. Achtereenvolgens kwamen Roland, Jan, Leendert en Piet Zegers niet verder dan remise. Bij Roland viel er, toen na grootscheepse afruilmanoeuvres beide spelers nog maar een toren, loper (van verschillende kleur) en enkele pionnen bezaten, niets meer te beleven.
Op het moment dat mijn tegenstander remise aanbood, in een stelling waarin nog wel wat kon worden ondernomen, concludeerde ik na een blik op de andere borden dat mijn halfje er niet veel toe zou doen.
Leendert beschikte over nog maar weinig tijd in een lastige stelling die ook geen duidelijk voordeel liet zien.
En Piet sleepte met een achterstand van een kwaliteit en een pion door agressief spel de remise uit het vuur.
Onze kopman André verkeert in blakende vorm. In een lastige stelling hield hij goed stand en toen zijn tegenstander die veel tijd gebruikte in het stadium kwam dat hij het van de 10 seconden per zet moest hebben maakte André het hem zo lastig dat ook de laatste seconden wegtikten.
Restte nog het duel der invallers aan bord 8. Piet van Tellingen koos in een stelling die zeker niet minder was een aanvallende zet die helaas niet goed uitpakte. Met een stuk minder gooide hij alles op het creëren van een paar vrijpionnen, maar die konden eenvoudig worden geblokkeerd en dat was einde verhaal.
Na deze nederlaag ziet de toekomst er voor ons 2e zorgelijk maar nog niet hopeloos uit. We hebben het nog in eigen hand. Volgende ronde uit tegen ZSC-Saende 3, lastig maar niet onverslaanbaar en in de laatste ronde hekkensluiter Volendam 2 thuis. Veel zal ook afhangen van de resultaten van de concurrentie.

12-2-2016 Het Witte Paard 2 (1691) – Purmerend 3 (1712) 3-5
André Meester (1895) – Frank v.d. Moolen (1813) 1-0
Jan Rot (1813) – Rob Hahlen (1816) ½-½
Roland van Soest (1821) – Daniel Doorn ½-½
Piet Zegers (1721) – Ton de Veij (1815) ½-½
Leendert Saarloos (1667) – Foppe Reinders (1679) ½-½
Hans van Heems (1588) – Kees Kerkdijk (1775) 0-1
Bob de Wit (1627) – Paul Meijer (1671) 0-1
Piet van tellingen (1398) – Bert Jan Melchers 0-1