Archief 2014-2015 (artikelen)

Geen nieuwe wonderen E-team op Nederlands Kampioenschap

Dankzij de fraaie 2e plaats bij de NHSB Viertallen mocht onze E1 op zaterdag 30 mei acteren op het Nederlands Kampioenschap, dat eveneens binnen de grenzen van onze provincie werd gehouden. Plaats van handeling was het fraaie ‘De Binding’ in Zuid-Scharwoude. Illusies over een nieuwe podiumplaats maakten we ons als de nummer 30 op gemiddelde rating van het in totaal 40 teams tellende deelnemersveld natuurlijk niet maar een plaats in het linkerrijtje zou al een prestatie van formaat zijn.

De openingsronde werd niet op rating ingedeeld en met Hoogland E2 troffen we een tegenstander waar wellicht al wat te halen viel. Dat gold echter natuurlijk ook voor hun en de ervaring die zij met vier spelers uit geboortejaar 2005 aan de dag legden bleek ons uiteindelijk te machtig. Achtereenvolgens moesten Lise, Thijs en Teun in het stof bijten en wist alleen Marnix aan de goede kant van de score te blijven.

alt

Door de random indeling waren sommige sterke teams ook gestart met een nederlaag en zo kon het gebeuren dat we in ronde 2 moesten aantreden tegen het gereputeerde Leiderdorp E1. Met een ratingverschil van minstens 200 punten per bord kon een nederlaag met maximale cijfers helaas niet afgewend worden.

De voorlopige ommekeer kwam tegen Leiderdorp E2 waarvan sommige spelers de verdediging van hun f-pion gelukkig niet zo nauw namen. In no time stonden we op een 3-0 voorsprong zodat de eerste matchpunten binnen waren maar de ‘ijsjesscore’ werd uiteindelijk niet gehaald omdat Teun in een strijd tegen oprukkende vrijpionnen zijn voorsprong van een dame verspeelde.

Over de loting mochten we niet klagen want in ronde 4 stond er zelfs een derde team op het menu: Klim-Op E3. Thijs was nu degene die met een variatie op het Herdersmat succes had maar Lise’s verdediging werd langzaam maar zeker aan gort gespeeld. Ook Teun had het moeilijk maar toen hij de kans kreeg om zijn twee torens op de zevende rij te posteren lag de weg naar zijn eerste punt open. Een 2-1 voorsprong dus die lange tijd op de scorekaart stond want Marnix en zijn tegenstander maakten er in het vervolg de langste partij van de ronde van. Vooral ook omdat Marnix op bepaalde momenten wat ‘killermoves’ achterwege liet die tot een snel matnet rond de witte koning hadden kunnen leiden. Op zeker moment deed hij de achterban helemaal versteld staan door zomaar een promotie tot dame toe te laten. Maar via een aftrekschaak kon deze gelijk weer de doos in en in het resterende eindspel wist Marnix zijn vrijpionnen wel veilig naar de overkant te loodsen, 3-1 winst!

alt

Zouden we vervolgens revanche kunnen nemen tegen de club waar we de eerste ronde van verloren? Neen, helaas was ook Hoogland E1 met 3-1 te sterk. Alleen Teun profiteerde van een black-out van de tegenstander en zette zo zijn fraaie eindsprint voort.

Om nog zicht op de enigszins ambitieuze doelstelling te houden zou het team van de gastheer Schaakmat E1 er nu aan moeten geloven. Zij waren niet present op het NHSB Kampioenschap maar vooral in de breedte hebben ze toch wel het een en ander in de gelederen. Dit resulteerde helaas in nederlagen voor Thijs, Lisa en Marnix. Teun wist in een even snel gespeelde als knotsgekke marathonpartij (met dientengevolge de nodige fouten over en weer) de eer nog te redden.

alt

De slotwedstrijd bracht ons tegen het in fraai geel uitgedoste Voorschoten E1. Lise en Thijs waren kennelijk een beetje aan het eind van hun schakerslatijn want hun koning kreeg al snel bezoek van de vijandelijke dame. Maar Marnix en Teun wisten er via stug verdedigen en venijnig tegen counteren nog een gelijkspel uit te slepen!

Daardoor eindigden we nog net in een grote groep teams met 5 matchpunten maar moesten we vanwege het bordpuntentotaal van 11 genoegen nemen met de 34e plaats. Maar in ieder geval een ervaring die ons nooit meer afgenomen wordt! Dat laatste geldt vast ook voor de ouders die present waren: Annemiek van Gessel, Ronald Dusebout, Pieter Gras en Eva Ooms. Bedankt voor de begeleiding!

Persoonlijke scores: Teun Holtman (bord 1) 4 uit 7, Marnix Dusebout (bord 2) 4 uit 7, Thijs van Gessel (bord 3) 2 uit 7, Lise Gras (bord 4 ) 1 uit 7.