Archief 2014-2015 (artikelen)

Stuntend E-viertal mist net de NHSB-titel

Het spelen in teams is zéker voor de jeugd ook iets speciaals. Op één of andere manier doe je net even beter je best en kan je zomaar flink boven jezelf uitstijgen. Zo ook onze 4 dappere E-spelers vanmiddag op het NHSB Kampioenschap voor E-teams in Boko Zaandam. Op zich was het al mooi dat we een team konden formeren want extra spelers hadden we niet achter de hand. Daar zouden andere (ruimer bedeelde) clubs een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar wie had kunnen denken dat we tot aan het eind een hoofdrol in de strijd om de eerste plaats zouden spelen?!

Een goed begin is het halve werk en de 3-1 tegen Caïssa/De Eenhoorn mocht er wezen. Alleen Lise moest natuurlijk nog even wennen in haar eerste serieuze toernooipartij. Maar toen ook zij al snel haar draai vond en zich niet door soms vroegtijdig materiaalverlies uit het veld liet slaan gingen alle remmen los en werden achtereenvolgens ook nog eens Purmerend (3-1), ZSC-Saende (4-0) en HWP Haarlem (2½-1½) aan de zegekar gebonden. Op dat moment kon alleen de topfavoriet KC Chesscool ons nog afstoppen. De eerste 2 borden met de persoonlijke D- en E-kampioen waren inderdaad nog net een maatje te groot al weerden Teun en Marnix zich kranig. Maar Thijs hield gelukkig de hoop levend door in een prima partij een mooie aanval met dame en toren op te zetten en zo de F-kampioen van vorig seizoen te verslaan! En Lise was inmiddels wederom goed terugkomen vanuit bedenkelijke stelling en had een toren meer. Maar kon ze daarmee ook matzetten?! Het duurde een tijdje maar ze slaagde er uiteindelijk in de koning aan de rand te krijgen. En net voordat de wedstrijdleider de '50 zetten-regel' erbij wilde halen voerde zij de matzet uit!

Toen stond alleen Santpoort nog op het menu, geen gemakkelijke tegenstander die ook nog eens in de race voor de derde plek was. Helaas heb ik niet veel van de wedstrijd gezien aangezien ik ditmaal ook nog eens de pet van simultaangever in het belendende zaaltje op had. Daar vernam ik dat het 2-2 geworden was waarmee KC Chesscool op bordpunten de eerste plaats voor zich opeiste. Maar dit doet natuurlijk niets af aan de geweldige prestatie die behalve het zilver ook een plek op het Nederlands Kampioenschap (op zaterdag 30 mei in Zuid-Scharwoude) opleverde!

Eindstand (achtereenvolgens matchpunten en bordpunten):

1. KC Chesscool E1 10 18½

2. Witte Paard E1 10 16½

3. Purmerend E1 7 13

4. Santpoort E1 7 12

5. HWP Haarlem E1 6 12½

6. Caïssa/De Eenhoorn E1 2 8

7. ZSC-Saende E1 0 3½

Persoonlijke scores:

bord1 Teun Holtman 3 uit 6

bord 2 Marnix Dusebout 5 uit 6

bord 3 Thijs van Gessel 4½ uit 6

bord 4 Lise Gras 4 uit 6