Archief 2014-2015 (artikelen)

Bijna supertrio in GP Beverwijk

Afgelopen zondag 14 december werd door De Wijker Toren in Beverwijk het vierde NHSB Grand Prix toernooi georganiseerd. Een kleine 90 deelnemers verdeeld over 11 groepen. Daarbij slechts een drietal Witte Paarders maar zij leken wel extra hun best te doen om de eer van de club weer hoog te houden!

Om te beginnen Teun die het door zijn goede prestaties in de vorige toernooien nu in groep 4 mocht opnemen. In eerste instantie was dus lekker meedraaien en leerzame partijen spelen het devies, z├ęker na de nederlaag in de openingspartij. Maar met een serie van 4 winstpartijen (waarvan de laatste na een sterk staaltje vechtschaak in een partij waarin van alles gebeurde) kon toch weer de blik op het erepodium gericht worden. De trein werd in ronde 6 even tot stilstand gebracht waarna in de slotpartij alle registers weer opengetrokken werden. Geen halve maatregelen om een beker veilig te stellen maar een welverdiend punt dat door gunstige uitslagen aan de andere borden zelfs de ongedeelde 1e prijs opleverde! En dat is gezien het GP-indelingssysteem toch wel een heel bijzondere prestatie na tweede en eerste prijzen in Hoorn respectievelijk Zaandam!

In groep 5 liet Marijn mooie dingen zien, bijvoorbeeld in ronde 2 waarin hij de dame had moeten geven maar met de resterende stukken heel listig een matnet rond de vijandelijke koning wist te vlechten. Niets leek een soepele tred naar de hoofdprijs in de weg te staan maar in ronde 5 werd zijn eigen koning via een pionnenstorm onder vuur genomen. Vervolgens het cruciale duel met de koploper maar nu bleek een dameoffer wat minder effectief. Gelukkig was er nog genoeg energie en inspiratie voor een fraaie slotpartij waardoor hij met 5 punten de 2e prijs kon opeisen!

Tenslotte Marnix die door wat laatste mutaties in het deelnemersveld als ratinghoogste naar groep 6 was doorgeschoven. Een prijs moest dus tot de mogelijkheden behoren, zelfs toen er na 4 ronden al twee punten verspeeld waren. Even de zinnen verzetten en in ronde 5 en 6 weer onvervaard richting f2/f7 en 2 punten erbij! Helaas trof hij toen een tegenstander die in punten nog gelijk kon komen en dat motiveert zo iemand natuurlijk extra, ook gezien het onderlinge resultaat. Hoe de nederlaag precies tot stand kwam heb ik niet gezien maar het gevolg was dat Marnix van het trio spelers dat op 4 punten finishte als enige (op SB-punten) het podium miste. In Witte Paard kringen kunnen we dat inmiddels een 'Joerietje' noemen. Maar niet getreurd, op 4 januari in Sint-Pancras zijn er weer nieuwe kansen!