Archief 2014-2015 (artikelen)

Witte Paard 1 dendert door

Ook de voor ons vaak lastige klip Kijk Uit is relatief makkelijk genomen. Misschien voor hun nog wel te verdragen dat de zege uiteindelijk (dankzij de lage borden!) ruim uitviel zodat ze niet voor de vierde achtereenvolgende maal de kleinst mogelijke nederlaag leden.

Vooral bij de witspelers liep het van meet af aan soepel maar de eerste uitslag werd neergezet in de partij van Jan wiens tegenstander niets beter zag dan een zetherhaling na een Hollandse Stonewall.

Vervolgens was het de beurt aan Bryan om op fraaie wijze de score te openen. Hij kreeg de kans een klassiek loperoffer op h7 te brengen dat niet aangenomen kon worden. Vervolgens werd met een paardoffer de witte toren in de aanval betrokken waarna de zwarte koning spoedig mat liep.

Onnodige rampspoed aan het tweede bord waar Alexander in een drierijensysteem in plaats van zijn paard per ongeluk zijn loper op d7 posteerde. Met dit tempoverlies wist zijn als houwdegen bekend staande tegenstander wel raad.

Paul had via een leuke slagenwisseling inclusief paardpromotie vlak na de opening al een stuk buitgemaakt en wist zijn materiële voorsprong ondanks langdurig verzet nog net voor de eerste tijdcontrole te verzilveren.

André was naar eigen zeggen niet tevreden over zijn openingsbehandeling maar in een Nimzowitsch-verdediging hoef je de lat natuurlijk niet al te hoog te leggen. In ieder geval hoefde hij niet lang na te denken over wit’s plotselinge remiseaanbod.

Ondergetekende (CdS) zocht via een pionoffer de nodige stukkenactiviteit in een eindspel wat uiteindelijk de zwakke pion of h7 zou moeten opleveren. Maar via een tijdelijk kwaliteitsoffer werkte zwart zich los en leek met een overmacht aan koningsvleugelpionnen ondersteund door een sterke loper de overhand te krijgen. Maar toen daarvan uiteindelijk alleen een dubbele f-pion overgebleven was kon een belangrijk halfje bijgeschreven worden.

Na de tijdcontrole wist Roland de voorsprong nog uit te bouwen door in een eindspel waarin hij lange tijd voor remise had moeten vechten nog het volle pond te behalen. Dit dankzij een randpion waar wit wegens zetdwang niet zijn paard voor kon geven.

En dus was wederom Jaap als laatste bezig, ditmaal om een op het oog gemakkelijk gewonnen stelling van dame en een handvol pionnen tegen toren + paard uit te schuiven. Zijn jeugdige tegenstander besloot het zich helemaal te laten bewijzen en kreeg dankzij de voor Jaap altijd karakteristieke inbouw van de nodige profylaxezetjes volledig waar voor zijn geld.

 

Kijk Uit – Witte Paard 1 2½ - 5½

 

(Colleen Otten 2126 – Chris de Saegher 2201 ½ - ½, Arent van Nieukerken 2042 – Alexander Kretzschmar 1750 1 – 0, Sebastiaan van Westerop 1883 – Paul van Haastert 2030 0 – 1, Peter van Nieuwenhuizen 1920 – Jan Brink 1961 ½ - ½, André Kunst 1851 – Bryan Wijk 1919 0 – 1, Peter Hamersma 1819 – André Meester 1807 ½ - ½, Barry Broek 1560 – Jaap de Berg 1819 0 – 1, Dick Wijker 1635 – Roland van Soest 1785 0 – 1)