Archief 2013-2014 (artikelen)

Welkome zege Witte Paard 1

Voor de tweede maal dit seizoen heeft het eerste flink uitgepakt, ditmaal zelfs tegen het als tweede geklasseerde Heerhugowaard. En natuurlijk geen toeval dat onze globetrotter daarbij ook weer van de partij was!

De eerste klap was ook al meteen een daalder waard want Bryan zet in de openingsfase doorgaans niet bepaald de duimschroeven aan maar was via een eigenzinnige aanpak van de Caro-Kann met zijn dame vervaarlijk de zwarte damevleugel binnengedrongen. Kennelijk zoveel verwarring stichtend dat zijn tegenstander de dekking van een toren uit het oog verloor en onmiddellijk kon opgeven.

Christiaan nam de gelegenheid aan om iets dergelijks op de koningsvleugel uit te voeren al was de zaak hier iets geforceerder. Via een goed berekend torenoffer op h7 geraakte de zwarte koning in een matnet.

Ondertussen had Jan zich tevreden moeten stellen met remise nadat het bekende voordeeltje uit de Siciliaanse Alapin verwaterd was en een grootscheepse afruil in het verschiet lag.

Nog voor de tijdcontrole een ander nuttig halfje van schrijver dezes (CdS). Via een even veilige als geslaagde Caro-Kann met wederzijdse lange rokades leek hij met zijn twee paarden zelfs even de witte pionzwaktes op de koningsvleugel op de korrel te kunnen nemen maar het ene witte paard op f5 dwong toch tot nauwkeurig verdedigen. In opkomende tijdnood liet de grootmeester een zetherhaling toe waar het offeren van het passieve paard wellicht nog praktische kansen had geboden.

Paul zette vervolgens het matchpoint op het scorebord. Ditmaal had hij in het Frans wat meer tijd nodig om de weg naar de zwarte koning, die zich voor deze gelegenheid in het midden verschanst had, te vinden maar het slotakkoord mocht er weer wezen.

Jaap was tegen een ‘Bosboomiaanse’ aanpak van zijn eigen Franse verdediging een pionnetje kwijt geraakt maar wellicht was het eindspel nog houdbaar geweest als hij via een vingerfoutje niet een tweede kleinood had moeten inboeten.

Gelukkig schoof Yorick zijn uit de opening verkregen positionele voordeel van loperpaar + mobiele pionnen tegen paardenpaar op voorbeeldige wijze uit en bracht zo het vijfde bordpunt binnen.

En om het feest compleet te maken wist Tjerk ook nog een vol punt binnen te brengen! Tegen hun sterke invaller Piet de Haas leek hij na een originele aanpak van zijn Svesjnikov lange tijd met de rug tegen de muur te staan maar toen hij via een kwaliteitsoffer eindelijk het machtig geposteerde witte paard op d5 onschadelijk kon maken stokte de witte koningsaanval en kon Tjerk een vrijpion ongehinderd laten doorlopen.

Tenslotte hierbij nog de felicitaties aan Thomas Tates en zijn Gabriella, die op 6 maart de trotse ouders zijn geworden van een zoon, Redouan Eslie!

 

Witte Paard 1 - Heerhugowaard 6 – 2

 

Chris de Saegher (2206)    - Harmen Jonkman (2402)    ½ - ½

Bryan Wijk (1910)          - Jean-Paul Ory (1926)     1 – 0

Yorick ten Hagen (2142)    - Dennis Keetman (2000)    1 – 0

Jan Brink (1966)           - Gerrit van Oostrum (1949)½ - ½

Tjerk van Blokland (1936)  - Piet de Haas (2056)      1 – 0

Christiaan Molenaar (1961) - Piet Konijn (1862)       1 – 0

Jaap de Berg (1822)        - Johan Wester (1888)      0 – 1

Paul van Haastert (1990)   - Oscar van Ewijk (1834)   1 – 0