Archief 2013-2014 (artikelen)

Oorwassing voor Witte Paard 1

Het eerste team is het nieuwe kalenderjaar beroerd van start gegaan met een kansloze nederlaag tegen Aalsmeer. Aspiraties richting meedraaien om de bovenste plaatsen kunnen nu definitief de koelkast in.

Na een plusremise van Jaap (goed om hem weer in de schaakarena te zien!) tekenden zich aan de topborden al vrij snel de nodige problemen af.

Ondergetekende (CdS) had niet verwacht wederom de degens te moeten kruisen met tegenstander Hensbergen en greep terug op een obscure zijvariant van het Slavisch. Het gebrek aan ervaring met de kritieke voortzetting leidde tot enkele vreemde hersenspinsels en een spoedige ineenstorting van de zwarte veste.

Jan Brink leek ondanks zijn bepaald niet thematische aanpak van de Franse Doorschuifvariant de zaken redelijk onder controle te hebben maar toen de ‘slechte loper’ vernietigend via de diagonaal a6-f1 de witte stelling kon binnendringen was het ook hier over en sluiten.

Bryan liet opening van de f-lijn toe op het moment dat zijn koning nog in het midden stond en kon een invasie van witte stukken ook niet meer afwenden.

Aan onze kant ging Christiaan met zijn paarden als een mes door de boter en bracht daarmee de tegentreffer op het scorebord. Daarmee was echter de koek op en de beslissing viel toen Tjerk zich bij de overmacht van een sterk paard tegen zwakke loper moest neerleggen. Ja, de Grand Prix aanval kan ook positioneel gespeeld worden met Franse contouren.

Dezelfde opening kwam volgens mij ook bij Thomas op het bord en ook hier kwam het niet tot een witte koningsaanval. Daarbovenop leek het evenwicht ook nergens verbroken althans volgens de summiere oppervlakkige indrukken mijnerzijds.

Tenslotte Paul die meer had verdiend dan een langdurig opgejaagde zwarte koning die uiteindelijk toch een veilig onderkomen vond. Het schijnt dat hij ergens mat in 15 gemist heeft!?

Snel vergeten deze wedstrijd en ons vizier maar richten op het moeilijk maken van de ploegen uit de topdrie.

Witte Paard 1Aalsmeer 2½-5½

Chris de Saegher (2215) – Wim Hensbergen (1948) 0-1

Jan Brink (1994) – Rik Könst (2017) 0-1

Bryan Wijk (1886) – Theo Hendriks (2024) 0-1

Paul van Haastert (1957) – Piet Geertsema (1920) ½-½

Tjerk van Blokland (1934) – Vincent Jongkind (1914) 0-1

Christiaan Molenaar (1960) – Huup Joosten (1765) 1-0

Jaap de Berg (1824) – Elham Wasei (1772) ½-½

Thomas Tates (1731) – Michiel Spook (1774) ½-½