Archief 2012-2013 (artikelen)

Grand Prix Alkmaar en NHSB Jeugd Kampioenschappen

De afgelopen maand waren diverse Witte Paard jeugdspelers weer actief op het  toernooifront.

Om te beginnen met in Sint Pancras waar op 6 januari het GP Toernooi van Alkmaar en omstreken werd gehouden. Met maar liefst 14 groepen waarin vooral de beginnende jeugdschakers met lage startratings goed vertegenwoordigd waren. Onze Witte Paard toernooitijgers

moesten derhalve weer op hoog niveau de strijd aanbinden en deden dat met verve, al werd er geen beker in de wacht gesleept.

In groep 3 speelde Mo een paar heel mooie aanvalspartijen en het was jammer voor hem dat hij door een nederlaag in de slotronde op onderling resultaat net naast de derde plaats greep (4e met 3½ uit 7).

Ook in groep 4 waren de meeste spelers behoorlijk aan elkaar gewaagd en zo kon het gebeuren dat Joerie met 3 uit 6 (opgebouwd via een paar wonderlijke partijen!) nog een riant uitzicht op een podiumplek had. Hij mocht het in de laatste ronde namelijk opnemen tegen de nummer laatst. Maar goed, dat zei deze dag dus niet zo veel en toen Joerie  zijn kansen op de open g-lijn niet waarnam moest hij even later zijn eigen koning omleggen. Met als eindresultaat nu een 5e plaats.

 

Op zondag 20 januari werd in Haarlem de NHSB Pupillendag gehouden, de strijd om de Noord-Hollandse titels in de jongste leeftijdscategorieën.

In de F-groep (geboortejaar 2004) draaide Jelle Wapstra in een veld van 14 deelnemers aardig mee maar tegen de topspelers kwam hij net wat te kort. En aangezien hij er daar veel van kreeg (in de laatste ronde moest hij bijvoorbeeld nog tegen de kampioen!) leverde dit uiteindelijk alleen een karrenvracht aan weerstandspunten op en een 9e plaats met een score van 3 uit 7. Als Jelle in de toekomst  wat meer bedenktijd voor de belangrijke zetten uittrekt zal hij nog wel de nodige successen kunnen boeken!

In de gecombineerde G/H-groep (geboortejaren 2005 en 2006) was onze jongste Witte Paarder Marnix van de partij. En aangezien van de 11 deelnemers er drie uit 2006 kwamen was hij op voorhand al verzekerd van één van de 3 bekers in de H-categorie. Met een score van 2½ uit 7 werd het uiteindelijk de 3e prijs en dat bleek ook nog eens recht te geven op een plaats voor de Nationale Pupillendag. De nummer 1 was namelijk een meisje (Stella Honkoop uit Assendelft die ook nog eens alle spelers uit 2005 achter zich liet!) en er waren 2 NK-plekken voor de jongens.

Die kampioenschappen zijn overigens pas in juni (wederom helemaal in Roosendaal!) zodat Marnix nog genoeg tijd heeft om de daarvoor benodigde ervaring op te doen.

 

Tenslotte stonden in het weekend van 9 en 10 februari de NHSB Jeugdkampioenschappen in de oudste leeftijdscategorieën op het programma.

Van onze club was alleen Bob dapper en ambitieus genoeg om in dit altijd selecte deelnemersveld aan te treden. En als ratinglaagste in de B-groep (geboortejaren 1997 en 1998) deed hij dit uitstekend door maar liefst 3 spelers achter zich te laten en met 2½ uit 5 als 5e te eindigen. Nog even aan de openingen werken en de partijen tegen de topvier kom je voortaan ook goed door!