Archief 2012-2013 (artikelen)

Hajo Bons en Jelle Wapstra tweede op Zaans Kampioenschap

 

Het schaakjaar 2013 werd op donderdag 3 januari geopend met de Zaanse Jeugdkampioenschappen in Denksportcentrum Boko te Zaandam.

Iets minder deelnemers dan vorig jaar maar met 41 mochten we desalniettemin tevreden zijn. En daarbij kwam ook nog eens dat er namens Het Witte Paard de nodige verrassende resultaten te noteren vielen!

In de AB-groep (7 dln.) was ratingfavoriet Christopher Blees niet bepaald op dreef en hij eindigde zelfs nog geen eens bij de eerste drie! Clubgenoot Raymond Mastenbroek profiteerde en schaakte zich met slechts een half verliespunt soeverein naar de titel.

Dat halfje was overigens tegen Emil die op zeker moment in een dubbeltoreneindspel mat niet meer kon verhinderen maar de latere kampioen zag het niet! Voor Emil de opmaat naar een exact gedeelde tweede plaats (zowel SB-punten als onderling resultaat gelijk!) maar om geen barrage te hoeven spelen was hij tevreden met de 3e prijs. Bob had na een sterke finish overigens net zo veel punten maar hij kwam wél wat SB-punten te kort doordat hij tegen de uiteindelijke topdrie in de beginronden slechts een half puntje scoorde. Jelle Groot startte sterk met 2 uit 3 maar daarna bleek de koek voor hem op te zijn. Tim wist wat hem in dit selecte gezelschap te wachten stond, stortte zich dapper in de strijd maar meer dan twee lange rokades () leverde dit niet op.

Ook in de C-groep (7 dln.) werden de zaken af en toe behoorlijk op zijn kop gezet.

De strijd om de eerste plaats ging niet tussen ratingfavorieten Arjen Springorum (ZSC-Saende) en Tim Azoulay (Krommenie) maar tussen onze eigen Hajo en Younes van Nieuwenhuizen (ZSC-Saende). Dat hadden ze na hun onderlinge remise in de openingsronde vast niet gedacht! De beslissing kwam gek genoeg in handen te liggen van Joerie die wisselvallig speelde maar het beste bewaarde voor de duels met de koplopers. Na in de vierde ronde Hajo in de wielen gereden te hebben leek hij dat in de slotpartij in het kader van het ‘clubbelang’ goed te maken door ook Younes het vuur aan de schenen te leggen. Maar de ZSC-er toonde zich uit het goede vechtershout gesneden door in nog steeds mindere stelling remise te weigeren en voor de ongedeelde eerste plek te gaan wat tenslotte werd beloond. Jammer voor Hajo maar die zal met ‘zilver’ ook tevreden geweest zijn!

In de D/E-groep (27 deelnemers) werd de dienst zoals zo vaak uitgemaakt door een handvol ZSC-spelers. Ditmaal eindigden er drie op de gedeelde eerste plaats waarna via barrage en weerstandspunten Sem Visser zich tot kampioen kon laten kronen. Dat het een reuze spannend toernooi was blijkt wel uit het feit dat een ander drietal spelers (waaronder de gebroeders Honkoop van SC Assendelft) slechts op een half puntje volgden! Jelle Wapstra wist met een 12e plaats (score 5 uit 10) de tweede prijs in de E-categorie voor zich op te eisen! Onderin het klassement werd ook lekker gescoord en bleef niemand met lege handen. Jeske eindigde met 4 punten als 23e (18e van de D-spelers) en Marnix liet met 3½ uit 10 nog drie andere jonge E-spelers achter zich!