Archief 2012-2013 (artikelen)

Zaanse Jeugdschakers sterk voor de dag in GP Zaanstad

Van Witte Paard zijde mag de prijzenregen dan wat minder geweest zijn dan in voorgaande edities, dankzij de successen van buurvereniging ZSC-Saende maak ik toch van de gelegenheid gebruik dit verslag weer positief in te leiden.

Ook al omdat ook de 9e editie van het Zaanse Grand Prix Toernooi organisatorisch weer geslaagd genoemd kan worden. Al duurde het wél even voordat het uiteindelijk zeer fraaie aantal van 111 deelnemers over de 14 groepen verdeeld kon worden.

Maar na het traditionele Zaanse kwartiertje geeft de aanblik van al die jeugdschakers die in een volle aula van het Zaanlands Lyceum ingespannen en verwachtingsvol achter het bord zitten al snel een vertrouwd en voldaan gevoel.

De 2 hoogste groepen werden een volledige Zaanse aangelegenheid met  toernooiwinnaar Christopher Blees (7 uit 7!), winst namens Krommenie in groep 2 voor Tim Azoulay en vier ZSC-ers op de andere podiumplekken.

De eerste Witte Paarder treffen we in groep 3, alwaar Bob regelrecht op wederom een eerste prijs leek af te gaan. Helaas stokte de puntenmachine in de laatste 2 ronden waardoor hij op 4½ punt bleef steken, nog wél goed voor brons.

Groep 4 zou met 4 Witte Paarders toch het nodige eremetaal moeten kunnen opleveren maar uiteindelijk wist alleen clubkampioen Jelle Groot zich in de prijzen te spelen (2e met 5½ uit 7). En daar mogen Mo (4e plaats), Hajo (6e plaats) en Noa (7e plaats) hem dankbaar voor zijn want een straftraining is ook niet alles!? Nee, zonder gekheid, dat zou misschien alleen aan de orde geweest zijn als jullie de plaatsen 5 t/m 8 hadden moeten innemen.

Joerie zette de goede lijn van de laatste tijd voort en legde in groep 6 met een score van 5 uit 7 beslag op de 3e prijs. Zou het computerlokaal weer verboden gebied geweest zijn?!

Zéker na zijn goede debuut in Santpoort zal Jelle Wapstra ook vol verwachting geweest zijn maar helaas bleek de tegenstand in groep 9 bepaald geen makkie.

De 2½ punt waren goed voor de gedeelde 5e plaats en toch ook wel de hoop dat het in het volgende toernooi écht raak is.

Zijn zus Jeske maakte haar toernooidebuut in groep 13 en scoorde eveneens 2½ uit 7.

Daarmee moest ze alleen 4 spelers voor laten gaan die al de nodige toernooi-ervaring hadden en dat belooft voor de volgende keer wellicht ook het een en ander.

Tenslotte groep 14 waar ons nieuwste jeugdlid Marnix als één van de allerjongsten mocht aanschuiven. Hier wordt zonder klok gespeeld en de partijen duren meestal lang aangezien het matzetten nog niet tot de standaardvaardigheden behoort. Een hele inspanning dus en wel lekker dat er in deze groep een vrije ronde was want om in je eerste toernooi gelijk 7 van die zware partijen te moeten spelen!? Marnix moest uiteindelijk genoegen nemen met 1½ uit 7 maar werd in vrijwel geen enkele partij onder de voet gelopen waardoor het ook voor hem vast een leuke en leerzame ervaring is geweest.

Robin Mandersloot, Corrie de Rover en ook Michiel v/d Wal bedankt dat jullie namens Het Witte Paard je steentje weer hebben bijgedragen!