Archief 2012-2013 (artikelen)

Grand Prix seizoen gestart

Inmiddels zijn de eerste 2 Grand Prix toernooien van het nieuwe seizoen al weer afgewerkt en al was de afvaardiging namens Het Witte Paard niet bepaald groot, de eerste hoofdprijs is al wél weer binnen.

Op zondag 7 oktober was de aftrap in Santpoort.

Ruim 90 deelnemers verdeeld over 12 groepen en daarbij 3 Witte Paarders.

Mo heeft dankzij zijn goede resultaten vorig seizoen flink wat ratingpuntjes gewonnen waardoor hij het nu in de sterke groep 3 mocht opnemen. Voor de punten moet op dit niveau hard gewerkt worden en de partijen duren soms tot in het

verre eindspel. Zijn score van 3 uit 7 kan derhalve heel verdienstelijk genoemd worden en was goed voor een 5e plaats.

Joerie haalde in de ook niet bepaald eenvoudige groep 5 nog een half puntje meer maar werd op onderling resultaat 6e. Ook hij deinst er inmiddels niet voor terug om een partij eventueel pas laat te beslissen en als dan ook de concentratie kan worden vastgehouden komen de punten vanzelf.

Voor Jelle Wapstra was het zijn eerste optreden in het GP-circuit, wél had hij vorig jaar op dezelfde locatie al aan de Pupillendag meegedaan. Met een ingeschatte rating van 350 kwam hij in groep 8, lang niet de laagste groep maar wel een leuke samenstelling waarbij alle spelers behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. Het verschil tussen de nummer één en de nummer laatst was uiteindelijk maar 3 punten en Jelle hoefde voor niemand onder te doen en speelde zijn eigen spel. Dit leverde een paar mooie overwinningen op en met 4 uit 7 een gedeelde derde plaats! Helaas waren de tegenstanders waar hij gelijk mee eindigde nét degenen die hem verslagen hadden zodat hij op onderling resultaat 5e werd.

Een kleine twee weken later, op zaterdag 20 oktober, stond in Hoorn de GP Bischoff op het programma met het ietwat tegenvallende aantal van 75 deelnemers.

In groep 3 was Bob waarschijnlijk extra gemotiveerd aangezien hij de vorige GP wegens bondstraining moest missen. De aldaar opgepikte openings- en eindspeltrucjes kun je dan natuurlijk wél toepassen en dat betaalde zich uit in een spannende strijd om de eerste prijs. Nadat hij in ronde 6 met een kwaliteit minder de koning van zijn tegenstander heel fraai een matnet in gejaagd had leek Bob in de slotronde de beste papieren te hebben maar helaas liet hij het toreneindspel met pluspion in remise verzanden. Zo kwam hij net als zijn concurrent op 5 uit 7 uit en wegens remise in het onderlinge duel moesten de SB-punten de beslissing brengen. Die pakten voor de verandering eens in Bob’s voordeel uit waardoor hij de grootste beker in ontvangst mocht nemen!

Joerie had in groep 4 eveneens tot aan de laatste partij uitzicht op een prijs maar dan moest er wél gewonnen worden. De partijopzet was prima maar helaas verzuimde hij op het kritieke moment maximaal van een penning te profiteren waarna er een volledig gelijk eindspel resteerde. Daarin probeerde Joerie het nog heel lang maar aan remise viel niet te ontkomen waardoor het met 4 uit 7 de 4e plaats werd.