Archief 2012-2013 (artikelen)

Tweede team wint ook de tweede wedstrijd

Maandagavond, 5 november: uitwedstrijd tegen De Uil 4 staat in het NHSB competitieprogramma klasse 3C. Naar Hillegom dus, dat eigenlijk in Zuid Holland ligt. Een flinke rit - maar het kan natuurlijk altijd erger (den Helder, om maar iets te noemen ...).

Volgens de ratingverschillen moest een overwinning haalbaar zijn, maar we weten het: dat loopt nog wel eens anders af .... !

De eerste overwinning deze avond was in ieder geval  voor ons: Roland van Soest aan bord 2 was reeds na ongeveer 2 uur spelen klaar: 0-1. Het volgende punt was ook voor ons, via uw verslaggever aan bord 1. Mijn tegenstander deed in een franse partij (hij weigerde de gambietpion in een BlackmarDiemer) een paar ongelukkige zetten en de daardoor mogelijke koningsaanval leverde wit materiaal op (kwal+pion). Toen die pion door een slordigheid mijnerzijds weer verdween, was het nog wel lastig, maar gelukkig bleef mijn tegenstander een helpende hand bieden, zodat het tegen half 11 0-2 stond.

Leendert Saarloos (bord 7) stond toen ook duidelijk beter, gewonnen waarschijnlijk en dat werd snel 0-3. Dat ging goed. Maar hierna stokte het even. Of eigenlijk een hele tijd!

Hans van Heems (bord 6) moest opgeven na een wat ongelukkige eindspelbehandeling. Hetzelfde gold voor Piet Zegers (bord 4), die een vrijpion te enthousiast opspeelde en een vervelende combinatie overzag, die hem die pion kostte: 2-3.

Paul Groot (op bord 8) zette intussen zijn tegenstander pardoes mat. Ik heb niet gezien wie er op dat moment beter stond, maar dat doet er ook niet meer toe dan: 2-4. Mooi, Pauls tweede overwinning! En plezierig, omdat de overwinning nu dichtbij leek.

Want de stelling van Jaap de Berg (op bord 3) oogde inmiddels rijp voor het uitvoeren van een beslissende mataanval, eventueel met allerlei offers. Nu kennen we Jaap als een gedegen speler, die niet roekeloos het avontuur zoekt, maar wel met een scherp oog op de zwaktes van de tegenstander. Tegen mij weet hij die doorgaans bijzonder goed uit te buiten ....  De stukken van zijn tegenstander stonden elkaar voortdurend in de weg en dit leek Jaap zo te obsederen dat hij niet zag dat zwart al bij de 32e zet door zijn tijd heen was .....Tandenknarsend zagen wij dit aan: de overwinning is daar, maar toch niet .... Vraagje: moet je in zo'n situatie de wedstrijdleider hierop attenderen of is dat ook onreglementair? Gezien de stelling - duidelijk gewonnen voor wit = Jaap, dachten we het maar te moeten laten gaan. Maar 
de partij sleepte zich voort en ook op het bord leek het wel veredeld schuiven: niets leek er meer te gebeuren. Het voordeel van Jaap verdampte langzaam aan en uiteindelijk wist zijn opponent zich langzaam maar zeker te bevrijden en leek de stelling een soort evenwicht te vertonen. Waarna zwart opnieuw door zijn vlag ging - ditmaal definitief en nu zag Jaap het gelukkig wel.

Robin Mandersloot (bord 5) had intussen het 5e punt gelukkig al veilig gesteld met een gedegen overwinning.

En zo eindigde de wedstrijd toch nog in een duidelijke 2-6 overwinning.