Archief 2012-2013 (artikelen)

Witte Paard 1 buigt negatieve spiraal om

 

Er moest een behoorlijk verzwakte tegenpartij aan te pas komen maar de eerste thuisoverwinning in bijna twee jaar is binnen!

De aanloop in de vorm van twee vooruit gespeelde partijen op vreemde bodem gaf nog geen reden tot veel optimisme. Aan beide borden een behoorlijk ratingoverwicht maar

een forse uitglijder van Christiaan in de opening kon na veel duw- en trekwerk door ondergetekende (CdS) nog maar net gecompenseerd worden, 1-1.

Op de wedstrijddag zélf deden Jan Brink en oud-Witte Paarder Dennis v/d Beld elkaar in een Philidor ruilvariant geen pijn met remise als logisch en snel gevolg.

Yorick, wederom aan het eerste bord geposteerd, had zich voorgenomen om de gelederen in eerste instantie maar eens goed gesloten te houden en slaagde daar ondanks een niet geheel nauwkeurige volgorde in het Slavisch goed in. Uitzicht op meer leek echter van een andere orde maar nét op het moment dat hij zich begon af te vragen of remise een nuttige bijdrage ten opzichte van de stand op de overige borden kon leveren schoot zijn tegenstander een enorme bok waardoor toren en dame eenvoudig bij de witte koning op bezoek mochten komen. Een enorme meevaller dus wat voor toptalenten vaak de inleiding tot nog meer moois is!?

Maar de échte sensatie vond zes borden lager plaats. Niet alleen dat Jan Rot na lange tijd weer eens een vol punt voor het eerste kon laten bijschrijven maar ook de manier waarop.Gaat dat meestal via een fluwelen eindspeltechniek in een ogenschijnlijk gelijke stelling, ditmaal had Jan via een actief gespeelde Pirc met wederzijdse rokades een duivelse matwending gebaseerd op röntgendekking in de stelling gevlochten. Zijn tegenstander ontging het totaal en moest voor slechts één stuk zijn dame inleveren. Nog voor de eerste tijdcontrole leverde dit een 3½-1½ voorsprong op.

Bij Paul waren de zaken ondertussen wederom niet naar wens verlopen: een gezien het bordnummer relatief sterke tegenstander die ook nog eens een zeldzaam openingssysteem hanteert waartegen je maar net de initiatiefrijkste voortzetting moet weten. Al snel had zwart een ideale blokkadestelling bereikt waarna de witte pionzwaktes op de korrel genomen konden worden.

Maar gezien de stellingen aan de resterende twee borden leek de eerste matchzege niet in gevaar, zéker toen Jan Roebers na een manoeuvreerpartij zijn zware stukken steeds actievere posities kon laten innemen. In een vlaag van iets te groot optimisme plantte hij zijn dame echter op a2 en in plaats van het ‘kleinood’ direct terug te halen liet hij een insluiting toe, daarmee zijn tegenstander een onverwachte scalp bezorgend.

Gelukkig was Tjerk nadat zijn via de opening verkregen voordeel optisch leek te verdwijnen op zijn post geweest toen zijn tegenstander een pion in de aanbieding deed. Toen dat in het resterende paardeindspel nóg eens gebeurde was het kassa!

 

Witte Paard 1                    -        Purmerend 2                              4½ - 3½

 

Yorick ten Hagen (2166)     -        Arno Buijten (2023)                       1  -  0

Jan Brink (1957)                -        Dennis v/d Beld (2003)                  ½ - ½

Jan Roebers (2176)            -        Rob van Someren (1839)               0  -  1

Chris de Saegher (2189)     -        Wietze Groot (1982)                      1  -  0

Christiaan Molenaar (2017)  -        Anton Bakels (1844)                      0  -  1

Paul van Haastert (1989)    -        Peter Smits (2029)                        0  -  1

Jan Rot (1856)                  -        Pim Jekel (1952)                           1  -  0       

Tjerk van Blokland (1949)   -        Ton de Veij (1889)                        1  -  0