Archief 2012-2013 (artikelen)

Verslag Het Witte Paard 2 - Chess Society/Jopen 3

Voorspoedige start van het 2e.

Met de thuiswedstrijd tegen Chess Society Zandvoort/Jopen 3 begon afgelopen vrijdag het competitieseizoen 2012/2013 voor ons 2e.

Voor de verandering zitten we nu in de 3e klasse C maar wat reizen betreft lijkt het erg op vorig seizoen. Ook nu vier van de zeven wedstrijden uit, waaronder  – al in de 2e ronde op 5 november – weer naar het verre Hillegom. Daarna reizen we nog naar Limmen en 2x Haarlem. Thuis krijgen we na deze eerste ronde nog maar twee keer bezoek, uit Wijk aan Zee en IJmuiden.

Wel anders als vorig seizoen was gelukkig het resultaat van onze eerste ontmoeting. Toen verloren we, op het nippertje weliswaar, van de latere kampioen Assendelft. Nu behaalden we een ruime overwinning tegen Chess Society Zandvoort/Jopen 3. Alweer, althans in de bondscompetitie, een combiclub. In dit geval bestond het team uit spelers van De Haarlemse Jopen, een in 1996 opgericht clubje van bierliefhebbers (of was de naam vanwege sponsoring?). Door verandering van clubavond verhuisden zij naar Zandvoort en trokken in bij de club met de sjieke naam Chess Society.

Dus zijn het nu alleen nog maar Jopen. Hoewel? Er was in het team van onze bezoekers niemand met die naam te vinden. De enige Joop in de zaal was onze vice-voorzitter aan bord 7. Zou de naam invloed hebben gehad op zijn resultaat?

Communicatieproblemen waren er volgens hun teamleider de oorzaak van dat ze te laat en maar met zeven man aan de start  verschenen. Na wat opschuiven bleef bord 2 onbezet en daardoor kon ik me beperken tot wedstrijd leiden en partijen volgen.

In het eerste uur viel er van voordeel voor geen van beide partijen veel te bespeuren, maar toen plaatste Paul een stoutmoedig loperoffer op h6. Zijn tegenstander schrok hiervan zodanig dat hij verkeerd reageerde, na Pauls volgende zet ongeveer een half uur nadacht en opgaf.

Robin en zijn tegenstander maakten er een ingewikkelde strijd van waarin lastige beslissingen moesten worden genomen. Nadat ik eerst onze man de beste kansen gaf begon ik me later zorgen te maken over zijn na afwikkelingen ontstane stelling.

Inmiddels had Piet geprofiteerd van een penning door een pion te incasseren en korte tijd later kreeg hij beslissend voordeel.

Zo was de comfortabel schijnende stand 3-0 bereikt. Op de andere borden kon het echter nog alle kanten op. Jaap raakte ergens een pion achter en stond moeilijk, André werkte aan een actie op de damevleugel maar die liep vast, Roland ruilde veel af en kreeg een miniem voordeeltje, Joop lette wel goed op zijn klok maar kon zeker niet bogen op de betere kansen. Erger, toen hij kort na de winst van Piet een aanval van dame en loper op h7 over het hoofd zag kon hij twee zetten later opgeven.

Toch ging toen aan de borden van Roland en Robin kennelijk het ratingverschil een rol spelen. Zij maakten het hun tegenstander dusdanig moeilijk dat die rond de tijdcontrole in onoverkomelijke problemen kwamen. Waarmee de wedstrijd beslist was.

Dat André na een geen soelaas biedend kwaliteitsoffer tenslotte de strijd moest staken bracht de stand op 5-2 en daar werd nog een halfje aan toegevoegd nadat Jaap het zijn tegenstander in de uitvluggerfase zo lastig maakte dat deze in een toreneindspel met +pion(nen) geen winstweg wist te vinden. Jaap kon enkele keren pat forceren, zag dat niet maar had als het eropaan kwam zelfs nog op tijd kunnen winnen. Met nog 6 seconden over bood de Jopenspeler remise aan, waarmee Jaap best tevreden mocht zijn.

nhsb site