Archief 2011-2012 (artikelen)

Sportieve revanche bij GP Alkmaar

 

Op zondag 8 januari 2012 werd in Sint Pancras het 5e NHSB Grand Prix Toernooi gehouden.

Ditmaal met slechts 3 Witte Paarders en die waren gelukkig een stuk beter op dreef dan in Beverwijk. Dat was wel nodig ook want doordat er iets mis was gegaan met de verwerking van de ratings kreeg menigeen veelal dezelfde tegenstanders te bestrijden.

Om te beginnen Mo die in groep 9 een prachtige 2e plaats in de wacht sleepte met een score van 5½ uit 7. En dan te bedenken dat zijn enige nederlaag te wijten was aan het net iets te snel willen uitvoeren van de matzet waardoor zijn dame verloren ging. Het halfje in de voorlaatste ronde had ook een heel punt kunnen zijn als hij in een strijd om de sleutelvelden niet met een randpion was blijven zitten. Maar zijn overwinningen waren fraai en verdiend want met goed stukkenspel wist hij nogal eens de koning van de tegenstander in het midden vast te houden.

Een groep hoger reeg Joerie ditmaal de ene na de andere overwinning aaneen maar niet in korte partijtjes zoals we een beetje van hem gewend waren. Hij heeft inmiddels gemerkt dat in het eindspel de koning een heel sterk stuk is dat vrijpionnen een kostbaar goed zijn en dat je partijen ook daarop kunt beslissen! De strijd om de hoofdprijs bleek in de laatste partij net iets te hoog gegrepen maar daarbij moet gezegd dat zijn tegenstander twee koppen groter was en waarschijnlijk een flink aantal jaartjes ervaring met zich meebracht!

Noa zat in groep 4 maar die was op papier bijna net zo zwaar als groep 2 waar hij in Beverwijk mocht acteren. En ook nu moesten de andere toppers alles uit de kast halen om hem in zijn favoriete opstelling (lopers achter de centrumpionnen!) te verslaan. Als dat al lukte dan alleen in het verre eindspel. En kansen moet je Noa helemaal niet geven want dan slaat hij meedogenloos toe! Zo wist hij een zeer knappe score van 4 uit 7 te halen wat helaas net niet genoeg voor een podiumplaats bleek te zijn.

De komende periode staat in het teken van de provinciale titelstrijd en het eerste Grand Prix Toernooi is op zondag 4 maart in Castricum. Niet zo ver van huis dus en ik reken dan ook op wat meer Witte Paard deelnemers!