Archief 2011-2012 (artikelen)

Winnen met 7 man

Winnen met 7 man, maar zo’n kunst was dat nou ook weer niet.

 

Het was weer eens zover: we gingen met een man tekort naar HWP Haarlem 7.

Paul had al lang van tevoren laten weten dat hij op 15 november verhinderd was. Maar verder zou iedereen, dacht ik, beschikbaar zijn. Dus kon ik tegen Piet van Tellingen zeggen dat ik hem niet nodig had. Waarom hij dat wilde weten blijkt later. Ook André gaf ik vrijaf om weer eens een partijtje in de interne van TOZ te kunnen spelen. Maar……..

Op woensdag 9 november meldde Ko zich af in Het Zaanse Hoekje. Hij is niet fit genoeg om een avond te schaken. Op 10 november een mailtje van Leendert: ‘Sorry dat ik me zo laat meld, maar ik moet helaas afzeggen voor a.s. dinsdag’. 11 november belt Joop met de mededeling dat hij op de ochtend van de wedstrijddag ’s morgens een behandeling moet ondergaan in verband met aangezichtspijn. Hij weet niet of hij daarna

’s avonds in staat zal zijn om te spelen. Hij wil het wel proberen en zal dinsdag bellen of het lukt. Inmiddels heb ik Piet van Tellingen gevraagd om in te vallen. Reactie: ‘Hoewel ik mij verheug als voetballiefhebber op de topper Duitsland-Nederland, kun je op mij rekenen’. Ook Wouter nodigde ik uit en kreeg als antwoord: ‘ik ben in ieder geval bereid om mee te doen als het vervoer voor mij geregeld kan worden. Of ik er toe in staat ben is een tweede want niet alleen door het schrijven leef ik een beetje in een andere wereld’. André was bereid om op het laatste moment op te draven als Joop zich af zou melden. Dat gebeurde inderdaad en bovendien kreeg ik van Wouter, die ik met het oog op bovenstaande ontboezeming dinsdagmiddag nog maar even belde, te horen dat hij vrijdag op de club al tegen Chris had gezegd dat hij niet mee zou doen. Dat was niet tot mij doorgedrongen. En al was dat wel het geval geweest, de reserves waren nu uitgeput.

Excuus voor deze klaagzang van een teamleider. Mijn Ria verzuchtte weer eens: ‘waarom blijf je dit klusje in vredesnaam nog doen?’ Vrijwilligerswerk, dankbaar werk, toch?

Nu over de wedstrijd zelf. Volgens mijn inschatting moesten we de reglementaire 1-0 achterstand zonder al te veel moeite ongedaan kunnen maken en het scoreverloop bevestigde dat gelukkig.

We begonnen nog wat later dan enkele weken ervoor toen we voor de NHSB-bekercompetitie ook op bezoek waren in ‘Sociëteit Vereeniging’. HWP 3 speelde ook en voordat iedereen zat, al dan niet in een gemakkelijke fauteuil, liep het tegen half negen. Daarna werd er gelukkig wel snel gevraagd wat de gasten wilden drinken, maar het serveren nam weer heel wat tijd in beslag.

Toen ik mijn kopje koffie – overigens prima – kon gaan nuttigen had Roland al bijna een smakelijk hapje genaamd tegenstander verorberd. Hij won een stuk en was na een goed uur spelen klaar.

Omdat ik nogal wat tijd moest steken in de problemen van mijn Aljechin en de zaalverlichting enigszins te wensen overliet, heb ik niet alle details van de andere partijen kunnen volgen.

Maar na de gelijkmaker van Roland ontwikkelde de strijd zich, behalve bij André en mij, voor ons voorspoedig. Robin nam zijn tegenstander in een soort omklemming en won soepel, waarna onze twee Pieten in gunstige stellingen door wat medewerking van de HWP’ers ook vlot het punt konden incasseren. 1-4 en mijn tegenstander bood remise aan. Misschien had ik nog wat kunnen proberen met paard tegen loper, maar een half punt was genoeg voor het winnen van de wedstrijd.

Ook Hans nam genoegen met remise met een stuk tegen enkele pionnen. Tenslotte kwam onze enige echte nederlaag voor rekening van André. Hoe dat precies in z’n werk ging is mij ontgaan.
(Aanvulling André: gelukkig maar! Het was van mijn kant een bar slechte partij. Ergens op de 10e zet kon mijn tegenstander op eenvoudige wijze al een stuk winnen, hetgeen zowel hij als ik misten. Vervolgens plaatste ik al mijn stukken op de verkeerde velden en kwam slecht te staan. Mijn tegenstander maakte gelukkig ook weer een foutje, waardoor ik toch weer kansen kreeg, maar na een grafzet mijnerzijds keerden de kansen opnieuw. En hier speelde mijn tegenstander het heel goed uit. ....)

Een 5-3 zege dus tegen een team dat – zie de (geen) ratings – tot de zwakkere in 3e klasse D behoort.

 

    HWP Haarlem 7                      1565        Het Witte Paard 2               1659      3-5

Jan Willem Spanjer

1657

-

 

 

1-0 R

Lex van Aalderen

1551

-

Jan Rot

1893

½-½

Luuk van den Broek

1645

-

Andre Meester

1835

1-0

Jan Steunenberg

 

-

Roland van Soest

1745

0-1

Willem de Ruig

1555

-

Robin Mandersloot

1595

0-1

Theo Elstgeest

1418

-

Piet Zegers

1648

0-1

Martin Tolsma

 

-

Piet van Tellingen

1365

0-1

Harry van der Peet

 

-

Hans van Heems

1532

½-½