Archief 2011-2012 (artikelen)

Grand Prix seizoen van start

 

Inmiddels is zowel het eerste als het tweede NHSB Grand Prix toernooi alweer gespeeld.

Voor de GP Bischoff (zaterdag 8 oktober in Hoorn) hadden zich 3 Witte Paarders ingeschreven die het vanwege het niet zo grote deelnemersaantal van 67 in hoge groepen mochten opnemen!

Zo zat Noa in groep 2 en wist daar met 3½ uit 7 een keurige 4e plaats te behalen! Dat had zelfs nog iets meer kunnen zijn als hij tegen Barry Broek (de nr. 3 van de AB-categorie in het afgelopen seizoen) niet zodanig onder de indruk was geweest van zijn plotseling gewonnen eindspel dat hij even ‘vergat’ hoe hij koning + toren tegen koning moest winnen!

In groep 3 waar ik tafelleider was zag ik Bob een aantal heel interessante partijen spelen maar hij nam niet altijd zijn kansen goed waar (o.a. een fraaie stap 4 ‘vrijpion’ combinatie). Daardoor moest hij genoegen nemen met de 6e plaats (3 uit 7).

Ook niet helemaal vrij van wisselvalligheid was Joerie in groep 6. Maar opmerkelijk genoeg was zijn score van 3½ uit 7 goed voor een ongedeelde 3e plaats! Dat kan zomaar gebeuren als ook de onderste spelers flink scoren en hij ging dus als enige met een beker naar huis.

 

Bij de GP Santpoort (zondag 30 oktober) waren 6 clubgenoten van de partij.

Hier waren maar liefst 14 groepen en de hoogst ingedeelde Witte Paarders deden het meest van zich spreken.

Zo kwam na een ‘koude start’ van 2 uit 4 in groep 3 Emil in de slotfase pas echt op stoom en finishte met drie overwinningen (waaronder eentje met het ‘Lucas-systeem’!) waardoor hij met 5 uit 7 de 2e prijs voor zich opeiste.

Hetzelfde scenario bij Jesse in groep 4: ook drie zeges in de slotronden waarbij de laatste in een spannend eindspel van toren tegen paard tegen zijn directe concurrent voor de 3e plaats!

In dezelfde groep was Noa wat minder op dreef en scoorde slechts 2 remises. Maar in vrijwel iedere partij was er sprake van een lange en leerzame strijd tot ver in het eindspel!

Bob had in groep 6 naar eigen zeggen “helemaal zijn dag niet” en verblunderde vooral in het begin het nodige materiaal. Maar gelukkig boekte hij in de tweede helft nog 2 mooie thematische overwinningen vanuit de opening (2 uit 7).

Joerie kreeg in groep 9 in de partij die erom ging of er nog om de bovenste plaatsen kon worden gespeeld te maken met een tegenstander die het niet zo nauw nam met de regel ‘Losgelaten is gezet’. Dat komt nog wel eens voor en dan is het jammer dat er geen verdere ‘getuigen’ bij zijn. De tafelleider kon er kennelijk ook niet zo veel mee en stug doorgaan is dan het devies maar de partij ging verloren en de 5e plaats bleek het hoogst haalbare.

Tenslotte onze debutant Mo in groep 11. Gezien zijn goede spel op de vrijdagavond dacht ik dat hij toch zeker wel een prijs moest kunnen halen maar er zaten kennelijk meer beginnende talentjes in deze groep. Een overwinning in de laatste ronde had nog uitzicht op de topdrie geboden maar het mocht niet zo wezen en met 3 uit 7 werd het de 6e plaats. Dan bij de GP Zaanstad maar toeslaan!