Archief 2011-2012 (artikelen)

Witte Paard ronde verder in KNSB beker

Op donderdag 13 oktober mocht ons KNSB-bekerteam in de openingsronde aantreden tegen Oosten-Toren in Amsterdam. Op papier een min of meer gelijkwaardige tegenstander maar dat bleek niet helemaal op te gaan toen hun sterkste speler ‘slechts’ aanwezig was om een potje voor de interne competitie te spelen.

Al snel zag het er goed uit: actief stukkenspel

voor onze witspelers Jan en Alexander en probleemloze ontwikkeling voor Tjerk en ondergetekende met zwart. Stérker nog: mijn tegenstander verkoos binnen 10 zetten al een volle kwaliteit te geven om niet in een troosteloze stelling met minuspion te geraken. Met het nodige geduld werkte ik aan het openen van een extra lijn voor mijn torens maar verloor op zeker moment een schijnoffer op f7 uit het oog. Gelukkig sloeg mijn tegenstander met het verkeerde stuk waarna het punt snel binnen was.

Tjerk had inmiddels geen reden gehad om remise uit de weg te gaan vooral ook omdat Jan’s stukken zich steeds dreigender rond de zwarte koning ophielden en Alexander zijn tegenstander de nodige problemen langs de c-lijn aan het bezorgen was.

Jan’s tegenstander gebruikte al zijn bedenktijd maar een verdediging bleek niet voorhanden waarmee de wedstrijd beslist was. Het afsluitende ‘drama’ aan bord 4 was daardoor vooral van ‘persoonlijke’ aard. Het was al een tijdje de ‘uitvluggerfase’ maar met het ‘Fischer-tempo’ had Alexander inmiddels weer ruim een minuut opgespaard en bovendien een materiële voorsprong van dame tegen toren. Helaas raakte hij iets te enthousiast zijn vrijpion aan terwijl er mat achter de paaltjes dreigde.

Deze mix van genialiteit, grilligheid en onberekenbaarheid zullen we echter nodig hebben tegen onze volgende tegenstander: Kennemer Combinatie!

Oosten Toren                       -           Witte Paard                                      1½ - 2½

Redmar Damsma (2099)          -           Chris de Saegher                                 0  -  1

Theo Gosman (1960)             -           Jan Roebers                                        0  -  1

Iwan Bonoo (1945)                -           Tjerk van Blokland                               ½ - ½

Wim Leene (1885)                 -           Alexander Kretzschmar                         1  -  0