Archief 2011-2012 (artikelen)

Verslag Zaans Jeugdkampioenschap snelschaken

Eén topdrie klassering + 2 ratingprijzen Witte Paard oogst bij ZK Snelschaken

Op vrijdag 30 september is bij ons in De Boed het Zaans Snelschaakkampioenschap voor de Jeugd gehouden.

Er deden in totaal 33 jeugdschakers van de diverse Zaanse schaakclubs mee waaronder 12 Witte Paarders.

Er werd in één groep gespeeld maar er waren per leeftijdscategorie wél aparte prijzen. Niet zo verwonderlijk dat die voornamelijk door de sterke jeugd van ZSC-Saende werden binnengehaald. Alhoewel de hoofdprijs met grote overmacht werd veroverd door Robbin Neeft van Krommenie. Hij slaagde erin om al zijn 9 partijen te winnen!

 

Emil Aktas was uiteindelijk de enige Witte Paarder die een reguliere prijs wist te winnen. Met een score van 6 uit 9 eindigde hij keurig achter Raymond Mastenbroek (ZSC-S) als 2e in de C-categorie (5e in het totaalklassement).

Noa Disbergen draaide ook het hele toernooi bovenin mee maar door een sterke tegenstander in de slotronde viel hij net buiten de topdrie in de E-categorie. Zijn score van 5 uit 9 en vooral de tegenstand die hij daarbij had gehad leverden hem echter wél de 1e ratingprijs op!

En zo waren er meer Witte Paarders die het ten opzichte van hun rating heel goed deden.

Mo Mak scoorde met 4 uit 9 bijna 2 punten ‘ boven verwachting’ en mocht de 2e ratingprijs in ontvangst nemen en het had niet veel gescheeld of we hadden ook de 3e ratingprijs in de wacht gesleept. Brenda Rovers en Timo Bont bleven door een nederlaag in de laatste ronde echter op een overscore van 1,18 resp. 1,03 steken en dat was vooral voor Timo een beetje zuur aangezien hij in de voorlaatste ronde al een ‘gigantische kans voor open doel’(mat in één!) miste en met een toren meer door zijn vlag ging.

Van de overige Witte Paarders moet zeker Tim Gras nog genoemd worden want met 5 uit 9 nestelde hij zich als 3e Witte Paarder op de 13e plaats en werd daarmee 4e in de C-categorie.

Kampioen in de D- en E-categorie werden respectievelijk Timothy Blees (ZSC-S) en Gilian Honkoop (Assendelft). Voor de volledige eindstand zie elders op onze site.