Archief 2010-2011 (artikelen)

Een goed begin ......

Voorspoedig begin van het tweede.

In de 2e klasse C van de NHSB-competitie eindigden alle wedstrijden in de eerste ronde met 5-3 zeges voor de thuisclubs. Witte Paard 2 ontving Kennemer Combinatie 8 dus . . . . . .
Een naar verwachting moeilijk seizoen is in elk geval goed begonnen!

Door ziekte van Piet Zegers, die tijdens vakantie in Spanje werd getroffen door een lichte hersenbloeding (vermoedelijk komt het weer goed), en afmelding van Michiel v.d. Wal, die liet weten dit seizoen niet of weinig beschikbaar te zijn, moesten al meteen twee van onze drie reservisten worden opgeroepen.
Helaas kwam de tegenstander met een lacune aan bord 5 ten tonele, wat voor Hans van Heems een vrije avond en voor ons een gratis punt betekende.

Nadat ik als niet spelend aanvoerder en wedstrijdleider nog maar eens enkele punten uit het competitiereglement naar voren had gebracht – zie voor het volledige reglement www.nhsb.nl onder ‘downloads’, allicht wordt je er wijzer van – konden de klokken in gang worden gebracht.
Mijn aandacht ging – tijdens twee rapidpartijtjes waarvoor de werkloze Hans mij, om toch nog wat te schaken, uitnodigde – eerst vooral uit naar onze invallers aan bord 7 en 8. Hoe zouden zij zich houden? Piet met zijn bepaald niet favoriete zwarte stukken en Wouter wiens speelsterkte mij nog niet echt duidelijk is zetten in elk geval de opening degelijk op.

Dat gold eigenlijk voor alle anderen ook wel. Bij onze nieuwe 1e bordspeler Roland en als vanouds 2e bordspeler André ging het gelijk op. Aan bord 3 kwam Leendert, helaas door tijdgebrek nog steeds verhinderd om ook eens intern te spelen, gedrukt te staan en Robins partij aan 4 kon alle kanten op.
De stukken aan bord 5 bleven dus onaangeroerd en dat was aan bord 6 ergens in het middenspel een tijdlang ook het geval toen Joop behoorlijk wat tijd uittrok om een plan te bedenken.
Toen dat hem gelukt was – hij lokte een vijandelijke vrijpion naar de 2e rij – was zijn tegenstander zo goed om een kwaliteit in te leveren.

Inmiddels zag het er voor Wouter bijzonder zonnig uit. Met dame en twee lopers nam hij de zwarte koning onder vuur en deze kon slechts met verlies van een stuk het vege lijf redden. Toen er daarna nog wat materiaal was geruild mocht Wouter zijn eerste punt voor Het Witte Paard noteren!
Met het oog op de stand (2-0) en de situatie aan de overige borden kon ik de vraag van André, of hij een remiseaanbod mocht accepteren, met een vrij gerust hart met ja beantwoorden.
Even later zag Roland, die de volgende dag nog voor ons 1e zou moeten opdraven, zijn remisevoorstel ook aanvaard.
Na de kwaliteitswinst kon Joop spoedig de nodige bressen in de stelling van zijn tegenstander schieten, met diens capitulatie als gevolg.

Kort daarvoor hadden Robin en zijn tegenstander het punt gedeeld en dus was de overwinning een feit. Restten nog Leendert en Piet. Eerstgenoemde groeiden de problemen boven het hoofd zodat hij als enige aan onze kant met een nul werd geconfronteerd. Piet sleepte een zwaarbevochten remise uit het vuur, waarmee hij best tevreden was.

Ik was dat ook. Even na half elf stond er een 5-3 overwinning op het scorebriefje, een prima start!

De individuele resultaten op een rijtje:
Roland van Soest  (1755)  – Arthur de Hart  (1861)       ½-½
André Meester  (1742)     – Frans van Casteren  (1811)  ½-½
Leendert Saarloos  (1735) – Gerard Dijkman  (1736)       0-1
Robin Mandersloot  (1610) – Jan Willem ten Have (1637) ½-½
(Hans van Heems)  (1533) – N.O.                                 1-0
Joop Dragstra   (1591)      – Gerard van den Haak (1485) 1-0
Piet van Tellingen  (1374)  – Eric Lammers  (1594)          ½-½
Wouter de Vries  (1400?)  – Gijs le Poole  (1377)            1-0
Het Witte Paard 2  (1601?)– Kennemer Combinatie 8 (1643)    5-3

De andere uitslagen van de 1e ronde in 2C:
HWP Haarlem 4 – Santpoort 3, ZSC/Saende 4 – Koedijk en Castricum 2 – Krommenie 2: 5-3

Tags: Design, Icon, Icons, Illustrations