Archief 2010-2011 (artikelen)

HWP 1 ook in 2e ronde succesvol

Witte Paard 1 doet goede zaken

Na het gelijkspel tegen Santpoort kon tegen Amstelveen 2 de koers voor de rest van het seizoen uitgezet worden. Met een flinke dosis onverzettelijkheid lijkt de trend voorlopig opwaarts te zijn.

En dat nadat het lange tijd onduidelijk was of we wel met een volledig team de strijd konden aangaan.

De traditionele vertraging bij ondergetekende was door de verkeerschaos rond Krommenie en omstreken tot meer dan een kwartier opgelopen waardoor Christiaan zich genoodzaakt voelde op de grillen van het openbaar vervoer te vertrouwen. Bepakt met toch de nodige navigatie moest hij desalniettemin de juiste bushalte gokken, met succes zodat hij nog net voor 2 uur de speelzaal bereikte. Of dit alles invloed op zijn spel had is niet met zekerheid te zeggen maar zijn obscure zijvariant tegen het Frans bracht hem al snel in problemen met een nul als gevolg.

 

 

Ondertussen hadden Jaap en invaller Roland solide op remise aangestuurd, waarschijnlijk ook met het oog op de ontwikkelingen aan het topbord. Schrijver dezes kreeg daar de klopjacht op de zwarte koning op een presenteerblad aangeboden en had op diverse momenten het matnet dicht kunnen knopen. In de veronderstelling dat inmiddels alle voortzettingen wonnen had hij kennelijk geen zin om meer dan 2 zetten diep te berekenen (daarbij wél onnodig veel bedenktijd opsouperend) en gaf hij zwart de tijd om de stukken die hij voor de dame had te activeren. Met een uur meer op de klok en sluimerende eeuwig schaak kansen was het echter de Amstelvener die gruwelijk in de fout ging en één van zijn twee torens moest inleveren.

Ook Paul had over geluk niet te klagen. Hij stond vanuit de opening al niet prettig maar een wanhoopsoffensief vlak voor de tijdcontrole bracht uitkomst. Opeens genoeg tegenspel richting witte koning en dat leverde zelfs een vol punt op toen zijn tegenstander ook nog eens ten onrechte een remiseaanbod afsloeg.

Jan Roebers stond lange tijd een pion achter maar wist met een actief gespeeld eindspel en een goed getimed remiseaanbod een halfje veilig te stellen.

En zo waren we met een 3½-2½ voorsprong de eerste tijdcontrole doorgekomen en alleen in het slechtste scenario zouden we niet met de volle winst naar huis gaan.

Jan Brink bezorgde zijn tegenstander weer een onaangenaam middagje met het bekende eindspelplusje in de Spaanse Ruilvariant. Ondanks ongelijke lopers moest zwart op zijn hoede zijn voor afwikkelingen met ver verwijderde vrijpionnen en wellicht staakte Jan iets te vroeg zijn winstpogingen.

Zo kwam alles (wederom!) op de schouders van Jan Rot die al vanuit de opening met een verzwakte pionnenstructuur stand moest zien te houden in een aanvankelijk dubbeltoreneindspel. Toen er een stel torens geruild werd leek het even benauwd te worden maar nadat zijn tegenstander een goede voortzetting miste ruilde Jan gedecideerd nog een stel torens waarna hij in een pionneneindspel zelfs als eerste kon promoveren. Met het oog op een eventuele 100% overwoog hij nog even om het remiseaanbod af te slaan maar gezien het teambelang liet hij het iets betere dame-eindspel voor wat het was.

Wederom dus een prima teamprestatie vooral ook omdat er opnieuw aan de meeste borden tegen een ratingverschil opgebokst moest worden. Weliswaar niet zo groot als de vorige keer, maar toch!

Zukertort Amstelveen 2      -  Witte Paard 1        3½-4½

Jonathan Tan (2124)            -  Chris de Saegher     0-1
Esther de Kleuver (2068)       -  Jan Roebers           ½-½
Jan Helsloot (2074)               -  Christiaan Molenaar 1-0   
Christopher Brookes (2039)    -  Paul van Haastert   0-1
Jan Krans (2062)                 -  Jan Brink               ½-½
Eric Roosendaal (2026)          -  Jan Rot                 ½-½
Harold de Boer (1988)           -  Jaap de Berg         ½-½
Jeroen Schoonackers (1778)   -  Roland van Soest    ½-½