Archief 2010-2011 (artikelen)

Eerste Grand Prix van 2011

Goede prijzenoogst in Grand Prix Alkmaar

 

Op zondag 9 januari 2011 hebben 5 Witte Paarders  in Sint-Pancras deelgenomen aan het 5e NHSB Gand Prix Toernooi. Maar liefst 4 daarvan keerden met een beker huiswaarts en dan viel de 5e nog net buiten de prijzen op onderling resultaat! Met een kleine 120 deelnemers konden er 15 groepen gevormd worden.

Jesse en Lucas gingen in groep 4 prima van start en de onderlinge remise in de 3e ronde (na harde strijd!) was lange tijd het enige halfje dat ze afgaven. In de slotronden verloren ze beiden echter van Jurian Cornet (Opening 64) die daardoor op onderling resultaat de eerste prijs voor zich opeiste. Lucas moest ondanks de naweeën van een griepje al zijn energie aanspreken om in de laatste ronde de nr.4 van zich af te houden. Na dameruil leek dat geen probleem meer en zeker niet toen hij in een toreneindspel een vrijpion overhield. De ‘brugbouwmethode’ om de pion naar de achterste rij te loodsen was hem echter nog niet bekend en aangezien zijn koning en toren wat in de knoei kwamen moest hij de pluspion teruggeven waarna hij nog even moest bewijzen met K+T tegen K+T remise te kunnen maken. Ondanks de wat stroeve finish voor Lucas dus nog de 3e prijs met 5 uit 7. Jesse besloot met een snelle zege en legde zo beslag op de 2e prijs.

 

In groep 7 ook een goede start van Jim die zijn eerste 2 partijen won. In het midden van het toernooi volgde even een dip met 2 nullen (+ een gratis punt) maar in de laatste 2 ronden liet hij weer sterk schaak zien. Eerst een moeilijk eindspel waarin hij met zijn loper moest opboksen tegen een handvol vrijpionnen (uiteindelijk met succes!) en als toetje een bliksemoverwinning op één van de koplopers (geen Herdersmat maar wel op f7!). Aangezien de andere koploper ook verloor eindigde Jim nu met 3 anderen op de gedeelde 1e plaats maar helaas had hij van zijn andere concurrenten verloren zodat hij naar de 4e plaats verwezen werd. Natuurlijk best wel zuur met 5 punten maar de volgende keer rolt het kwartje weer anders, zullen we maar zeggen.

Bob was in groep 8 geplaatst en was met zijn ouders natuurlijk niet helemaal met het openbaar vervoer naar Sint Pancras gekomen om met lege handen te vertrekken! Bovendien was hij in het vorige Grand Prix Toernooi (in Heemskerk als enige Witte Paarder) al een beker misgelopen op dat vermaledijde onderling resultaat. Ditmaal had hij zelfs wat boekjes met schaakopeningen doorgenomen en dat was te merken. Regelmatig kon hij met actief stukkenspel al snel de koning van de tegenstander onder vuur nemen! Dat resulteerde ook in een paar fraaie stappencombinaties (het werkboek stap 2 heeft hij in de Kerstvakantie en passant ook even afgerond!) en een score van 5½ uit 7 waarmee hij 2e werd en alleen de nr. 5 van het Zaans Kampioenschap D-jeugd voor zich moest dulden.

Tenslotte Joerie in groep 10. Hij bewees dat hij de meeste tegenstanders ook aankan zonder dat die in de Herdersmatvariatie trappen. Voor zijn doen dus veel lange partijen met eindspelen waarbij hij tweemaal met een toren mat wist te zetten. Na 6 ronden behoorde hij zelfs tot de 3 koplopers maar in de laatste partij kwam hij ondanks fiks tegenstribbelen een vroegtijdig dameverlies niet meer te boven. Gelukkig betekende dat met 5 uit 7 nog wel een ongedeelde 3e plaats en dus een beker!