Archief 2010-2011 (artikelen)

Witte Paard start veelbelovend

Witte Paard 1 start met enerverend gelijkspel

Het eerste is het nieuwe seizoen goed van start gegaan met een gelijkspel tegen Santpoort.

Kon bij hetzelfde resultaat 3 seizoenen terug in de Promotieklasse nog van een tegenvaller gesproken worden, ditmaal waren de rollen volgens ratingverwachting volledig omgedraaid (Santpoort is gemiddeld ruim 100 punten sterker dan de rest van de teams!). Tóch leek het zelfs lange tijd nog op een volledige sensatie uit te draaien.

 

Paul

zette de toon van de wedstrijd door van een onnauwkeurige zetvolgorde in de Zwarte Leeuw te profiteren en al snel een eindspel met een pion meer op het bord te krijgen. Zijn stijl getrouw gaf hij de pluspion terug voor een geslaagde klopjacht op de zwarte koning + gepend paard maar tussendoor had hij één keer te veel de zetten herhaald zodat zijn tegenstander remise had kunnen claimen!

 

Mijn gerenommeerde tegenstander had minder dan niets bereikt tegen een zijvariant van het Slavisch en ondanks een voorsprong van een uur op de klok zag ik geen reden om een logische zetherhaling uit de weg te gaan, 1½-½.

In de partij van Jan Roebers gebeurde heel wat meer. In een Franse opening was Jan erin geslaagd via de zwarte velden de koningsvleugel binnen te dringen. Zwart plaatste op zijn beurt een actieve counter op de damevleugel en in het centrum maar op zeker moment had de witte aanvalsbatterij de zwarte koning toch te veel moeten worden. Na een lichte aarzeling was het niet meer dan eeuwig schaak.

Het gekst verliep de partij van Jaap. In zijn favoriete Franse Rubinstein is hij moeilijk omver te krijgen maar de witspeler slaagde erin om een paard op d6 te posteren waarna Jaap de problemen met een drastisch kwaliteitsoffer dacht op te lossen. Dit bleek tactisch te falen en de witspeler kon diverse malen gunstig afwikkelen maar verblunderde in plaats daarvan een hele toren! Met een stuk meer produceerde Jaap op zijn beurt een motorische blunder door zijn paard te vroeg los te laten waarna het in de doos kon. Het resterende toreneindspel met 3 pi. vs. 2 pi. gaf hij van schrik maar direct remise.

De serie halfjes werd even na de tijdcontrole besloten met die van Christiaan. In tijdnood had hij wel de nodige klippen moeten omzeilen maar toen wit ergens een kansrijke voortzetting miste had hij met een actieve koning in het eindspel geen enkel probleem meer.

Jan Rot nam vervolgens de heldenrol op zich nadat zijn tegenstander het uitschuiven van een thematisch eindspelvoordeel versmaadde en een te optimistisch kwaliteitsoffer bracht. De zwarte vrijpionnen bleken net onder controle te houden waarna de zwarte koning + paard systematisch konden worden teruggedrongen. Voordat Jan kon gaan kiezen of hij de toren terug zou offeren en af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel gaf de arme Santpoortenaar gebroken op, 4-2.

Maar dat deze voorsprong niet voldoende zou zijn voor 2 matchpunten was inmiddels ook duidelijk.

Jan Brink had zich in een Stonewall lange tijd taai verdedigd maar ruilde helaas vrijwillig de laatste torens waarna hij er in het resterende paardeindspel met 3 tegen 2 pionnen op één vleugel fraai uitgetempeerd werd.

Tenslotte onze ‘debutant’ Alexander.Kretzschmar. Met de witte stukken gebruikte hij weliswaar als vanouds weer veel bedenktijd maar dat leverde originele manoeuvres en dito kwaliteitsoffer op.Vlak na het moment dat hij het materiaal weer terugwon volgden er helaas een paar minder actieve zetten waarna zijn tegenstander een beslissende aanval met ongelijke lopers kon inzetten om die uiteindelijk pas vlak voor de laatste tijdcontrole te bekronen, 4-4.

 

Witte Paard 1                   -     Santpoort 1                               4 – 4
Chris de Saegher (2147)      -      Piet Peelen (2382)                        ½ -½
Jan Roebers (2153)              -     Ilias v/d Lende (2181)                   ½ -½
Christiaan Molenaar (2033)   -     Peter de Roode (2175)                  ½ - ½
Alexander Kretzschmar (-)    -     Martijn de Roode (2044)                0 – 1
Jan Brink (2011)                   -     Wim Eveleens (2054)                    0 – 1
Paul van Haastert (2036)       -     Rob Lathouwers (2183)                 1 – 0
Jaap de Berg (1823)             -      Wim Laurens Gravemaker (1992)  ½ - ½
Jan Rot (1849)                     -      Stefan Fokkink (2029)                   1 – 0